AstraZeneka AstraZeneca
AstraZeneka vakcina Foto:EPA-EFE/FEHIM DEMIR

Prva količina vakcina AstraZeneka stigla je u Srbiju krajem februara, oni koji su primili to cepivo čekaju na revakcinaciju do koje je trebalo da prođe 12 nedelja. U međuvremenu, ovu vakcinu pohodile su kontroverze i strah od trombova, pa su pojedine evropske zemlje odustale od njene primene. Popričali smo sa onima koji su primili tu britansku vakcinu u želji da čujemo njihovo iskustvo, kao i to kako razmišljaju i kako se osećaju neposredno pred revakcinaciju.

Stručnjaci poručuju da je korist od vakcine AstraZeneka daleko veća od eventualnog rizika. Za Nova.rs svoje utiske sumirali su i sa nama ih podelil tri Beograđanke i jedan Beograđanin. Zanimalo nas je da li su imali bilo kakve smetnje posle prve vakcine i kakav im je stav u vezi sa drugom dozom vakcine koju uskoro treba da prime.

Anđela – 24 godine

Prvu dozu AstraZeneke sam primila 10. marta. Već u toku noći sam dobila temperaturu, prvih nekoliko sati je bila 37.5. Probudila sam se sa glavoboljom i bolom u ruci. Tokom dana sam bila malaksala, najviša temperatura koju sam inala je 38.5, a dobila sam Paracetamol u slučaju da pređe 38. Sve to je trajalo jedan dan, sutradan već nisam imala simptome, sem malaksalosti, verovatno od temperature prethodnog dana. Bol u ruci je potrajao nekoliko dana, ali nije bilo ništa strašno, može normalno da se funkcioniše.

Trebalo bi da se revakcinišem 10. juna i primila bih opet AstraZeneku, jer posle prve doze nisam osetila nikakve probleme sa cirkulacijom. Imala sam dilemu jedan period nakon što je veliki broj zemalja obustavio vakcinaciju AstraZenekom, ali sam ja bila sigurna da je dobra vakcina kad sam odlučila njom da se vakcinišem. Kod nas to nije opcija, tako da nisam ni razmišljala o revakcinaciji drugom vakcinom, ali mislim da bih odabrala Fajzer Biontek, u slučaju da ne mogu da primim drugu dozu AstraZeneke.

Sofija – 32 godine

Potvrda o izvršenoj vakcinaciji protiv COVID-19
Potvrda o izvršenoj vakcinaciji protiv COVID-19 Foto: Privatna arhiva

Primila sam je 2.03, ovih dana očekujem poziv za revakcinaciju. Imala sam temperaturu i slabost dva dana, ništa strašno. Ne dvoumim se uopšte, naravno da ću primiti i drugu dozu. Pijem cardiopirin za svaki slučaj, ali to bih radila i da sam primila bilo koju deugu vakcinu. Kad prevališ kovid i kao ja boriš se sa posledicama više od godinu dana ne dovodiš vakcinaciju bilo kojom vakcinom u pitanje.

Marko – 41 godinu

Potvrda o izvršenoj vakcinaciji protiv COVID-19
Potvrda o izvršenoj vakcinaciji protiv COVID-19 Foto: Privatna arhiva

Prvu dozu sam primio 4. marta, odmah te noći sam dobio visoku temperaturu, sutradan sam bio malaksao sa otprilike 37.5. Treći dan se sve vratilo u normalu, ali još 7 dana otprilike sam se osećao kao da sam preležao grip. Druga doza me očekuje je početkom juna, kad je krenula cela panika  oko AstraZeneke, malo sam se nećkao, ali sam definitivno odlučio da primim drugu dozu, jer stvarno mislim da je dobra i efikasna vakcina. Definitivno ne bih primio  neku drugu vakcinu, to mi se baš čini kao eksperiment u ovom trenutku i stvarno mislim da je cela priča oko AstraZeneke prenaduvana.

Dara – 58 godina

Potvrda o izvršenoj vakcinaciji protiv COVID-19
Potvrda o izvršenoj vakcinaciji protiv COVID-19 Foto: Privatna arhiva

Ja sam se odlučila za Astra Zenicu. Imam 58 godina, nisam imala apsolutno nikakavu reakciju. Nemam strah od primanja druge doze. Kao medicinski radnik ne dovodim u pitanje kvalitet nijedne vakcine koja je dobila dozvolu. Ubeđena sam da je imunizacija jedini način da se izborimo protiv pandemije. Ljudi kao kontraargument vakcinaciji obično potežu to da je vakcina brzo lansirana, ali ukoliko se vratimo kroz istoriju nijedna pandemija nije rešena bez vakcine i nikad nije bilo vremena za višegodišnja ispitivanja koja uostalom nisu ni potrebna.

Poruka stručnjaka

U razgovoru za Nova.rs, profesor farmakologije Radan Stojanović poručuje da nema razloga za strah.

„Prvo je bilo nemojte davati starijima, pa sada nemojte davati mlađima. Stariji pacijenti inicijalno nisu bili uključeni u klinička ispitivanja. Aktuelni stav – nemojte davati mlađima je posledica uočene pojave stvaranja trombova kod žena mlađih od 50 godina. Evropska agencija za lekove je primila taj bezbednosni signal, procenjivala ga i došla do zaključka da taj neželljeni događaj, treba uvrstiti u veoma retka neželjena dejstva ove vakcine. Kada se gleda učestalost, ona je jedan na 100.000 doza vakcina. Došlo se do zaključka da je korist od primene ove vakcine višestruko veća od rizika pojave ovakvih neželjenih dejstava“, nema dilemu naš sagovornik.

Poručuje i da oni koji su primili prvu dozu i kod kojih nije bilo komplikacija u vidu trombova, bez bojazni treba da prime i drugu dozu.

Ipak, ima i onih koji se pribojavaju, pa se pitaju da li bi umesto AstraZeneke mogli da prime neku drugu vakcinu?

„Oni koji su malo razočarani i plaše se mogu da sačekaju da se završe ta klinička ispitivanja o kombinovanju vakcina. Rusija je krenula kombinovanje Sputnjika V i AstraZeneke, a u Engleskoj Fajzera i Sputnjika V. Ti rezultati će brzo biti dostupni, pa ćemo znati nešto više kada je kombinovanje vacina u pitanju. Očekivano je da kombinovanje vakcina ne predstavlja bezbednosni rizik, ali ne možemo potvrditi dok se ispitivanja ne završe i ne publikuju rezultati“, kaže Stojanović.

Za one koji se pribojavaju eventualnih tromboza, poručuje da obrate pažnju na sledeće simptome.

„Treba obratiti pažnju na simptome koji mogu da ukažu da je došlo do nekih trombo-embolijsksih komplikacija. Glavobolje, mučnine, zamućen vid. Bol u ruci, nozi, modruce iako se nigde nisu udarili. Kratak dah. To su simptomi koji bi mogli da ukažu na trombozu. Ipak, ne treba ljude plašiti. Mnogo veći procenat tromboza je kod pacijenata obolelih od kovida“, zaključuje Stojanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram