Foto: Tamara Marković/Nova.rs, Shutterstock

Zbog prave eksplozije koja se desila na tržištu nekretnina u Srbiji, uzrokovane dolaskom velikog broja Rusa i Ukrajinaca, do stana je sve teže doći, bar za za neke "normalne" pare. Cene skaču konstantno, a prema podacima Republičkog geodetskog zavoda za treći kvartal ove godine, u nekim opštinama cene kvadrata su u odnosu na isti period prošle godine skočile i 35 odsto. Imajući u vidu prosečnu platu u Srbiji, ove cene nekretnina našu zemlju, a naročito Beograd svrstavaju među skuplje evropske gradove kada je reč o nekretninama. Istraživali smo – šta za 70.000 evra može da se kupi u Beogradu, regionu, ali i Evropi?

Beograd, Zagreb i Sarajevo slični sa cenama

Budući da cene nekretnina u poslednjih nekoliko meseci idu u nebo, sada je u Beogradu gotovo nemoguće naći stan “pristojne” površine za manje od 100.000 evra. Ipak, još uvek povremeno izleti neki oglas u kome se nekretnina nudi za manje para. A kada se glavni grad Srbije uporedi sa Sarajevom i Zagrebom, razlika u tome šta možete dobiti za istu svotu novca, recimo 70.000 evra, nije velika.

Pročitajte još:

U centru Beograda se za te pare mogu naći samo garsonjere i to manje – među oglasima može se naći jedna od 20 i jedna od 25 kvadrata, a nalaze se na Paliluli i Vračaru. Na periferiji situacija je nešto drugačija i izbor je veći, pa se za ovu svotu novca nude i veći stanovi, recimo od 44 kvadrata u Resniku i čak 60 kvadrata u Mirijevu.

Sarajevo
Sarajevo Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

U Sarajevu se za 70.000 evra mogu naći i manji i veći stanovi, ali se veći nalaze uglavnom u prigradskim naseljima i na periferiji, dok su oni oko, recimo, Baščaršije, skuplji.

Tako se garsonjera od 38 kvadrata na Stupu može naći za nešto preko 64.000 evra, na Dobrinji se za skoro 69.000 evra može naći jednoiposoban stan od 41 kvadrat, a u Doglodima se čak može kupiti i polunamešten dvosoban stan od 50 kvadrata, za 67.000 evra.

U Zagrebu se za 70.000 evra mogu kupiti uglavnom stanovi površine oko 35 kvadrata. Tako se prodaje jednosoban stan od 35 kvadrata na Maksimiru, a u naselju Sesvete može se naći dvosoban stan od 30 kvadrata.

Zagreb panorama Foto:Shutterstock

Ipak, prilikom istraživanja naišli smo i na jedan dvosoban stan od 43 kvadrata, koji je ponuđen po ceni od 68.000 evra, a nalazi se u samom centru grada. Doduše, stan je delimično namešten, a nalazi se u zgradi sagrađenoj 1890. godine.

U Evropi za 70.000 – parking mesto

U Evropi, situacija je potpuno drugačija. Ukoliko neko želi da kupi stan u Beču, teško će ga naći po ceni ispod 150.000 evra.

Ipak, uzimajući u obzir to koliki je životni standard u Austriji i kolike su plate, može se zaključiti da je isplativije kupiti stan od 33 kvadrata za 159.000 evra, nego stan u Zemunu za iste pare.

Međutim, retke su ponude sa ovim iznosima, pa stanovi dostižu i astronomske cene od skoro milion evra.

Foto: Shutterstock

U Parizu, situacija je slična – za iznos do 70.000 evra, može se kupiti samo garažno ili parking mesto, čiji je raspon cena od 17.000 do čak 51.000 evra.

Kada je reč o stanovima, za 75.000 evra može se kupiti soba od šest kvadrata, koja podseća na studentsku spavaonicu, budući da je opremljena krevetom, mini kuhinjom i malim kupatilom.

Inače, u prestonici Francuske stanovi od 150 kvadrata dostižu i cene od četiri miliona evra.

Ni u Berlinu situacija nije bolja. Za 70.000 evra ne može se naći ništa, a stanovi od 30 kvadrata koštaju najmanje 160.000 evra.

I u ovoj evropskoj metropoli cene stanova dostižu višemilionske iznose.

Stan na moru jeftiniji od stana u Beogradu

Međutim, u Grčkoj je situacija potpuno drugačija. Tako se za 70.000 evra na Halkidikiju može naći stan/kuća koji je tik pored plaže, površine je 35 kvadrata, a za taj novac dobija se i dvorište površine 55 kvadrata.

I ovo nije usamljen slučaj.

U Olimpskoj regiji može se naći čak i stan od 112 kvadrata, za 70.000 evra. Nalazi se u staroj zgradi, izgrađenoj 1970. godine, a od mora je udaljen osam kilometara.

Foto: Shutterstock

Čak i u Atini je moguće naći nekretnine koje se uklapaju u budžet od 70.000 evra, pa su u ponudi stanovi površine i do 75 kvadrata.

Iako je u neke od ovih nekretnina potrebno dodatno uložiti, čak i sa tim ulaganjem investicija bude isplativija nego stan u Beogradu, naročito ako se uzme u obzir mogućnost izdavanja tokom letnje sezone.

BONUS VIDEO Greske koje pravimo pri kupovini stana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare