Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

 Ministar finansija Siniša Mali očekuje da će Vlada Srbije danas usvojiti tri predloga zakona koja se odnose na treći paket pomoći građanima i privredi.

„Reč je o proširenju garantne šeme od prošle godine, koja je iznosila dve milijarde evra a sada je proširujemo za dodatnih 500 miliona evra, kako bi preduzeća mogla bolje da funkcionišu u krizi“, rekao je Mali.

Objasnio je da će rok vraćanja kredita, u okviru nove garantne šeme za ugrožena preduzeća biti pet godina, sa grejs periodom otplate od 18 do 24 meseca, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Mali je naveo da će se pred Vladom naći i zakonsko rešenje kojim se definiše isplata 60 evra pomoći građanima, te da očekuje da će u naredne dve do tri sedmice ti predlozi biti izglasani u parlamentu.

„Prijava za ovu pomoć počinje 28. aprila i trajaće do 15. maja. Postupak će biti kao i prošle godine pa će se prijave podnositi putem sajta Uprave za trezor Republike Srbije, kao i putem kol-centra“, rekao je on.

Podsetio je da će prvih 30 evra biti isplaćeno u maju, a drugih 30 u novembru i napomenuo da će penzioneri dobiti dodatnih 50 evra.

Ministar je istakao da se nastavljaju razgovori sa najugroženijim sektorima, posebno zanatlijama, ali i fitnes centrima, noćnim klubovima, event centrima, kao i da on shvata njihovu zabrinutost.

„Zato smo i organizovali tri paketa pomoći države. Krojači, frizeri, kozmetičari dobijaju pomoć automatski bez prijavljivanja“, istakao je on.

Ocenio je da se ipak vidi svetlost na kraju tunela, o čemu govori i rezultat na kraju prošle godine, kada je Srbija imala jednu od najmanjih kontrakcija BDP-a u Evropi, kao i stopu nezaposlenosti od devet odsto.

Napomenuo je i da ohrabruju rezultati iz prva dva meseca ove godine kada smo imali 7,5 milijardi dinara suficita a bio je planiran deficit.

Kada je reč o daljim planovima naveo je da je trenutno jedan od najvažnijih projekata izgradnja kanalizacione mreže u 65 lokalnih samouprava, fabrike za prečišćavanje vode i kanalizaciona mreža, za šta će se obezbediti dodatna sredstva.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar