vakcinacija dijaspora
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Sedamnaest lokalnih samouprava u procesu je izrade ili ažuriranja Lokalnih akcionih planova za upravljanje migracijama (LAP) koji će, između ostalog, unaprediti odnose opština sa dijasporom.

“Lokalni akcioni planovi su važan instrument, kojim se javne politike na nacionalnom nivou usklađuju sa politikama na lokalu i planiraju aktivnosti I mere u skladu sa potrebama svake opštine. Vlada RS je 2020. godine usvojila Strategiju o ekonomskim migracijama, kojom se migracije sagledavaju kao deo ekonomskih i društvenih promena. Program Migracije i dijaspora je pružio podršku 17 jedinica lokalne samouprave i Komesarijatu za migracije i izbeglice da izrade, odnosno revidiraju lokalne akcione planove za upravljanje migracijama u skladu sa aktuelnim zakonskim i strateškim okvirom i svojim lokalnim potrebama”, navela je Milica Lješević koordinatorka PMD programa u Srbiji.

Kako je dodala, dodatna je pažnja za sprovođenje aktivnosti posvećena trendovima radnih migracija, jačanju veze sa dijasporom, ali i urodnjavanju.

Najnoviji izveštaj Svetske Banke navodi da je iz Srbije u poslednje dve decenije emigriralo 14 odsto stanovništva. Svetska banka, takođe, navodi da trenutno doznake dijaspore čine oko 8 odsto nacionalnog dohotka zemlje.

Prema podacima Narodne banke Srbije (NBS), tokom prvih šest meseci 2022. priliv po osnovu doznaka iznosio je 2,166 milijardi evra, što je za 31,8 odsto više u odnosu na priliv od 1,643 miliona evra, koliko je zabeleženo u prvoj polovini 2021. godine.

Benefiti povezivanja lokalnih samouprava i dijaspore nisu isključivo vezani za doznake. Prenos znanja, veština i inovacija stečenih u inostranstvu, doprinos ekonomskom rastu matice kroz investicije i povezivanje pripadnika dijaspore sa domaćom privredom, samo su neke od njih.

U proteklim mesecima pod pokroviteljstvom GIZ i Komesarijata za izbeglice i migracije, a uz podršku Timočkog Omladinskog Centra u 17 opština održane su obuke i sastanci sa ciljem
unapređenja LAP.

Na radionici „Razmena iskustava između jedinica lokalnih samouprava: Izrada lokalnih akcionih planova za upravljanje migracijama”, koja je održana u krajem avgusta, predstavnici ovih opština imali su priliku da govore o dosadašnjem radu na izradi kao i planovima za dalje unapređenju LAP-ova.

Projekat podrške za 17 jedinica lokalne samouprave pri izradi LAP sprovodi se u okviru Globalnih Programa “Migracije i dijaspora” i „Migracije za razvoj“ koje u Srbiji sprovodi GIZ u partnerstvu sa Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Nacionalnom službom za zapošljavanje i Komesarijatom za izbeglice i migracije.

Bonus video: Zašto dijaspora, gotovo, ne glasa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar