Foto: Shutterstock

U Srbiji su do sada odobrene svega četiri subvencije za kupovinu prvog stana majkama i to iz Sombora, Trstenika, Kragujevca i Bečeja, u ukupnoj vrednosti od 34.595 evra, a prema uredbi koju je Vlada Srbije donela u februaru ove godine.

Razlog za mali broj rešenja za korišćenje subvencija za majke koje su rodile tokom 2022. godine i žele da kupe prvi stan, prema rečima predstavnice udruženja „Mame su zakon“ Tatjane Macure, jesu prilično nejasne odredbe uredbe, kao i sporost komisije koja odobrava dodelu novčanih sredstava, piše Danas.

„U ovom trenutku četiri porodice su stekle pravo na korišćenje subvencije po ovom osnovu, a 40 zahteva čeka na obradu. Zahtevi pojedinih majki su odbijeni zbog proceduralnih grešaka do kojih dolazi zbog odredbi uredbe koje su komplikovane jer zahtevaju veoma visok stepen poznavanja prava i ekonomije“, kazala je Macura.

Kako je navela, da bi zahtev za dobijanje subvencije bio validan majka koja ispunjava uslove predviđene uredbom mora nadležnima u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja da pošalje overen predugovor o kupoprodaji stana ili kuće.

„Tek nakon odobrenja, to jest donošenja rešenja o dodeli subvencije, zainteresovani može da potpiše ugovor o kupoprodaji i time se upisuje u Katastar kao vlasnik nekretnine. Međutim, pojedine porodice koje su aplicirale za državnu pomoć za kupovinu stana sklopile su kupoprodajni ugovor. Na taj način te majke su diskvalifikovane iz procesa dobijanja subvencije jer je jedan od uslova da u trenutku podnošenja zahteva ne budu vlasnice nekretnine.Potpisivanjem kupoprodajnog ugovora one to postaju čime ne ispunjavaju uslov za državnu pomoć za kupovinu prvog stana“, rekla je Macura.

Kako je objasnila, kupoprodajne ugovore pojedine porodice su potpisale zbog toga što na tome insistiraju prodavci stanova kojima je cilj da ih što pre prodaju, kao i banke koje to sugerišu kao uslov za dobijanje stambenog kredita.

Prema njenim rečima, upravo je to razlog što je dosad odobreno svega nekoliko zahteva, ali i velika sporost nadležne komisije koja izdaje rešenja o korišćenju subvencija.

„Iako je zakonski rok da na zahtev nadležna komisija odgovori za 30 dana dešava se da porodice na rešenje čekaju i po skoro 90 dana što odugovlači i znatno usporava proceduru. Takođe, pojedine lokalne samouprave koje su dobile dopis od nadležnih u Vladi sa uputstvom da informišu majke šta je sve potrebno da urade kako bi mogle da apliciraju za subvencije i da im obezbede pristup svim potrebnim dokumentima kako bi mogle da ostvare to pravo, to ne čine iako su dužne već roditelje zainteresovane za subvencije upućuju da se obrate ministarstvu pa se i na tome gubi dragoceno vreme za dobijanje rešenja“, kazala je Macura.

Ona smatra da bi zbog toga uredbu trebalo izmeniti i prilagoditi kako bi građanima bila jednostavnija za razumevanje i manje komplikovana kada je reč o uslovima.

„Ne bi trebalo da stoji odredba da majka ne sme da bude vlasnik nekretnine u trenutku podnošenja zahteva, već da nije bila vlasnik stana u trenutku kada je rodila. Na taj način bi postalo nevažno da li je prethodno u cilju apliciranja za dobijanje subvencije potpisan predugovor ili ugovor za kupovinu stana“, kazala je Macura.

Istakla je i da bi država trebalo da iznađe rešenje i da majke koje su počinile proceduralne greške tokom apliciranja dobiju priliku da ponovo konkurišu jer ispunjavaju sve druge kriterijume koje uredba predviđa kako bi dobile pomoć, objavio je „Danas“.

Bonus video: Da li je država prevarila mame?


***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar