mmf
Foto: EPA/JIM LO SCALZO

Stalna predstavnica MMF-a u Srbiji Julija Ustjugova rekla je danas na panelu „Strategija za finansiranje privrednog rasta“ na 22. Beogradskom ekonomskom forumu da će Upravni odbor ove finansijske institucije 19. decembra odlučivati o dvogodišnjem stend-baj aranžmanu sa Srbijom od 2,4 milijardi evra za budžetsku podršku.

„Ideja je kako pomoći državi da reši potrebe za eksternim finansiranjem u kontekstu energetske krize. Naš aranžman dolazi sa nekim uslovima koji se odnose na budžet, ali su standardni. Filozofija aranžmana je naš savet državama da naprave bafere i da kontrolišu situaciju, kako bi rešile inflaciju, a posle možemo da govorimo o rastu“, rekla je Ustjugova.

Pročitajte još:

Naglasila je kako aranžman sa MMF-om podrazumeva povećenja cena energenata. Ustjugova je pomenula procenu MMF-a da će privredni rast u svetu naredne godine sa sadašnjih 3,2 odsto da padne na 0,6 procenata, s tim da će neke zemlje Evrozone ući u recesiju.

Ona je procenila da će i rast u Srbiji biti niži od ovogodišnjeg i dodala kako je glavna poruka MMF-a da se nastavi fiskalno zatezanje da bi se podržala monetarna politika.

„Fiskalna politka treba da se odnosi na cene životnih troškova. Cene rastu i to mora biti učinjeno na efikasniji način, držati se dalje od širokih mera koje su neodržive i utiču na inflaciju“, poručila je Ustjugova.

BONUS VIDEO Kupovina socijalnog mira iz budžeta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar