Foto:shutterstock

Nakon poskupljenja struje u septembru, sledi i novo – u januaru. Skupa je i renta stanova, pa se podstanari često pitaju da li se više isplati centralno ili grejanje na struju. Izračunali smo koliko, na mesečnom nivou, koštaju obe opcije, a povoljnije je grejanje na struju, pogotovo kada se u obzir uzme to što korisnici centralnog grejanja ovu uslugu plaćaju svakog meseca, čak i onda kada ne greju stanove i kuće.

Prečešljali smo oglase na sajtovima agencija za nekretnine kako bismo videli koliko koštaju stanovi u centru grada, a jedna od povoljnijih opcija za Vračar je 800 evra mesečno.

Ovaj stan je površine 60 kvadrata, a grejanje je centralno. Prema podacima Infostana, cena grejanja iznosi 119,39 po kvadratnom metru, plus 10 odsto PDV-a. Prema tome, grejanje će zakupce ovog stana na mesečnom nivou koštati 7.880 dinara. Naravno, treba napomenuti da grejanje nije jedina stavka koja se plaća kroz Infostan račun – tu su još i hladna voda, kanalizacija, pogonska spremnost stana, korišćenje vodnog dobra, naknada za ispuštenu vodu, sakupljanje, transport i odlaganje komunalnog otpada i, na kraju, održavanje i čišćenje zgrada, osnodno održavanje liftova, ukoliko zgrada uopšte ima lift.

Foto: Shutterstock

To znači da će korisnik centralnog grejanja u ovom slučaju za godinu dana da plati 94.560 dinara. Dakle, bez obzira na to što grejna sezona traje samo pola godine – od 15. oktobra, a ove godine zapravo od 1. novembra, pa do 15. aprila.

S druge strane korisnik koji se greje uz pomoć termoakumulacione, odnosno TA peći, proći će povoljnije, s obzirom na to da će imati veće račune za struju samo u onim mesecima kada greje svoj stan ili kuću.

PROČITAJTE JOŠ

Tako će za isti period grejanja, korisnik TA peći da izvdvoji oko 70.200 dinara, što je skoro 25.000 dinara manje za grejanje, posmatrano na godišnjem nivou.

Prema računici Agencije za energetiku, korisnici koji svoje TA peći pune samo noću, će od januara, kada stiže poskupljenje struje, mesečno plaćati oko 11.700.

Međutim, građani koji se greju na struju treba da obrate posebnu pažnju na vreme kada pune svoje peći, s obzirom na to da je najisplativije punjenje noću, kada je električna energija jeftinija.

Ukoliko podstanar, pak, TA peć dogreva i tokom dana, mesečni izdaci biće veći, te će za grejnu sezonu morati da izdvoje i po 90.000 dinara, što je oko 15.000 mesečno.

Foto: Shutterstock

BONUS VIDEO Ne davimo Beograd spremili odgovor na divljanje cena zakupa stanova

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare