Filip Anđelković Foto:N1

Više hiljada građana Srbije koji godinama plove na brodovima širom sveta, dobili su sredinom decembra prošle godine privremena rešenja o plaćanju poreza na dohodak građana i to za 2017. godinu. Šokirao ih je iznos koji ide i do 15.000 evra samo za jednu godinu, a očekuju se ubrzo i rešenja za još četiri godine, verovatno sa istim, pa moguće i višim iznosima. Nezadovoljni ovim modelom oporezivanja, nadležnima predlažu izmenu po uzoru na poresko rešenje kakvo ima Hrvatska.

„Ne bežimo od toga da platimo porez, ali ne po modelu koji važi za frilensere, već smo Ministarstvu finansija predložili model oporezivanja koji važi u EU“, kaže za N1 Filip Anđelković iz Udruženja pomoraca Srbije i potvrđuje da su nekima stigla rešenja sa skoro dva miliona dinara razrezanog poreza.

„Pomorci su svi ljudi koji rade na brodovima. To je širok spektar zanimanja koja su se razvijala kako se razvijala industrija – od kapetana, oficira, inženjera do mornara, animatora na putničkim brodovima, sobarica… To je globalno velika industrija, sa mnogo zanimanja unutar nje“, pojašnjava Filip Anđelković.

On ističe da su pomorcima za sve ove godine rada plate uplaćivane na račune u domaćim bankama.

„Ništa nismo plaćali od poreza do sada. Raspitivali smo se dosta puta, čak su i kolege iz drugog udruženja slale mejl Poreskoj upravi tražeći uputstva šta i kako treba da platimo. I ostali smo – bez odgovora. Sada smo dobili ova rešenja iz 2017. godine“, kaže sagovornik N1.

Niko od pomoraca, kaže, ne beži od plaćanja poreza.

„Niko od nas ne beži od toga, upravo suprotno – razgovaramo o svemu tome, pokušali smo da platimo porez, i želimo da ga platimo, da budemo prepoznati kao normalni građani ove zemlje. Ali smo svrstani u kategoriju frilensera i rešenja su nam stigla po tom modelu“, navodi on.

Očekivali su, dodaje, da će prvo porazgovarati sa Ministarstvom finansija, Poreskom upravom Srbije, institucijama…

„Pomorci i lađari nisu prepoznati kao zaposlenje iako je takvo zakonsko rešenje postojalo u nekadašnoj SFRJ, pa i SRJ“, ističe.

Razlika između pomoraca i frilensera je, kaže – velika.

Opširnije pročitajte na sajtu N1.

BONUS VIDEO: I pomorci koji rade u inostranstvu dobili rešenja o plaćanju poreza u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar