Cene zakupa stanova u Beogradu napokon su pale, nakon velikog skoka koji je potresao srpsko tržište nekretnina pre oko godinu dana, kada je počeo masovan dolazak ruskih državljana. Stanovi koji su zbog velike potražnje koštali 600 evra, sada mogu da se iznajme i za 300. Agenti za nekretnine očekuju da će nakon turbulentnog perioda kirije neko vreme stagnirati.

Agenti za nekretnine Katarina Lazarević i Milić Đoković saglasni su da se cene zakupa sada kreću maltene na nivou 2020. i 2021. godine, godine pre rata u Ukrajini, dolaska Rusa i tokom pandemije korone. Očekuju da će cene stagnirati na ovom nivou još neko vreme, posebno zbog toga što je potražnja stanova slaba.

Katarina Lazarević Foto: Nova

Katarina Lazarević za portal Nova.rs kaže da je ponuda stanova dobra ali da nema mnogo zakupaca.

A stvar je vrlo jednostavna. Prvo su porasle rente i cene su otišle u „nebesa“ jer je došao veliki broj Rusa spreman a plati te cene. Ono što se u međuvremenu desilo je da su porasli i mesečni troškovi za račune, a smanjio se i broj novih zakupaca iz inostranstva. Dakle, više nema toliko onih koji su spremni da plate visoke cene uz režije od 100 do 300 evra. I upravo smanjena potražnja je i smanjila cene rente.

„Sada se oni stanovi koji su se iznajmljivali za 600 evra rentiraju za 300, što je i bila cena pre masovnog dolaska Rusa“, kaže Lazarević.

Sagovornica Nove kaže da je interesovanje za zakup kuća i lokala takođe slabo, i da je ponuda velika.

Prema njenim rečima, garsonjera u Beogradu može da se iznajmi za najmanje 300 evra. One luksuznije, slične kvadrature, idu i do 500 evra.

Lazarević ne očekuje ni da cene zakupa stanova rastu u narednom periodu kada se očekuje dolazak studenata u Beograd.

Posle astronomskog rasta cene rentiranja, pre svega u velikim gradovima, studenti su da bi uštedeli počeli čak i male stanove da iznajmljuju sa cimerima.

Foto: Shutterstock

Kako za Nova.rs kaže agent za nekretnine Milić Đoković, pad cena zakupa je očekivan, jer je bilo neodrživo da cene ostanu visoke koliko su bile prethodne dve godine.

Kako ocenjuje, Srbija je bila „protočni bojler“ strancima, koji su u međuvremenu otišli dalje. Zato stanodavci sada sve teže mogu da nađu zakupce po cenama koje su važile do pre samo nekoliko meseci.

On poručuje stanodavcima da se „manu stranaca“ i da se trude da zadrže domaće zakupce, koji su odgovorni i pouzdani – pre nego da uzmu više novca na kiriji. Tvrdi da, iako su podigli cene kirija kada su stanove izdavali strancima – mahom Rusima, stanodavci su ipak po izalsku stanara morali da renoviraju stanove. Kako ocenjuje, stanodavcima se više isplati da zadrže pouzdane domaće zakupce jer su na kraju, nakon renoviranje stanova – finansijski na istom kao da su održavali ranije cene pouzdanim domaćim zakupcima.

Đoković je saglasan sa koleginicom Katarinom Lazarević da će cene zakupa stanova stagnirati još neko vreme, posebno imajući u vidu da je potražnja slaba.

Bonus video: Novi Sad povlači nogu: Hoće li nekretnine u Srbiji pojeftiniti?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare