Predstavnik vlasti izvrće činjenice, stručnjak ga demantuje, predstavnik vlasti vređa – to je već ustaljena šema po kojoj funkcionišu pojedini visoki zvaničnici u našoj zemlji. Tako ni komentar profesora Ekonomskog fakulteta i bivšeg guvernera Narodne banke Srbije dr Dejana Šoškića na izjavu o inflaciji ministra trgovine Tomislava Momirovića nije prošao nezapaženo. Momirović je tako pokušao da uvredi profesora, okrivio ga za nezaposlenost dok je bio angažovan u NBS, te mu poručio da bi mu bolje bilo da gleda i uči – i to od aktuelne guvernerke Jorgovanke Tabaković.

Sve je počelo izjavom ministra trgovine Tomislava Momirovića o tome da je inflacija u Srbiji “pobeđena”. Prema njegovim rečima, naša država je godinu dana “bila ljutu bitku” sa uvezenom inflacijom. Ta bitka je gotova, inflacija je pobeđena.

On je dodao i da su iza nas teške nedelje, “možda i najteže u ovom veku, ali pod tim okolnostima država mora da radi svoj posao i ne sme da stane”.

“Predhodnih godinu dana bijemo ljutu bitku sa visokom inflacijom uvezenom sa istoka Evrope i danas slobodno mogu da kažem da smo u toj borbi pobedili. Trend rasta cena se zaustavio i cene polako počinju da padaju”, rekao je Momirović.

PROČITAJTE JOŠ

Takođe je rekao da danas možemo da govorimo o tome da se trend rasta cena zaustavio i da cene polako počinju da padaju, “što se najbolje vidi na velikom broju akcija u supermarketima, kao i da će ovaj trend uskoro ostati trajan”.

Foto: Shutterstock

„Prethodnih deset godina, prvi put u istoriji naše zemlje, imamo stabilan kurs dinara, nezaposlenost smo oborili na ispod deset odsto, imamo impresivan rast plata i penzija i sve to smo zajednički postigli. Nećemo se zaustaviti, jer Srbija ne sme da stane“, zaključio je ministar.

Lekcija profesora Šoškića

Nije bilo potrebno mnogo vremena da se oglase ekonomisti i “sruše sneška” ministru Momiroviću.

Foto: TANJUG/ MUST/ ĐORĐE KRSTIĆ,

Inflacija nije pobeđena, cene ne padaju. Ovo je zaustavljanje rasta inflacije. Blagi pad inflacije nije pad cena, to bi trebalo da se zna”, ocenio je profesor Ekonomskog fakulteta i bivši guverner Narodne banke Srbije dr Dejan Šoškić.

On je ministru Momirivoću objasnio i da se pad cena zove deflacija, a to znači da se postojeći iznos cena spušta za indeks potrošačkih cena kojim se meri inflacija.

“A mi smo daleko od toga. Jer, ovde nije u pitanju pad cena, nego zaustavljanje daljeg rasta inflacije”, dodao je dr Šoškić.

Srbija je, prema njegovim rečima, bila na “nekoj neočičnoj putanji”.

„Rast inflacije se u drugim zemljama završio ranije. Kod nas je rast trajao još nekoliko meseci, a to je zbog naših internih propusta u tom domenu“, naveo je Šoškić, koji je podsetio da se rast cena u Srbiji ubrzavao iz meseca u mesec.

Dejan Šoškić Foto: Ivan Dinić/Nova

„Sada smo došli u poziciju da je inflacija nešto niža, ali to je još daleko od cilja koji je odredila NBS. Ovaj nivo inflacije koji sada imamo, od 15,1 odsto je pet puta veći od inflacionog cilja od tri odsto, koji je odredila centralna banka“, rekao je.

Ipak, put do dostizanja tog cilja je dug.

„Mi govorimo o pobedi, a jedna Albanija ima inflaciju od oko pet odsto. Inflacija je i u SAD i u Evropi jednocifrena, opada i gravitira njihovom cilju“, naveo je Šoškić.

A kada je u pitanju inflacija uvezena sa istoka, kako tvrdi minsitar Momirović, Šoškić tvrdi da to nije istina I da uopšte ne zna odakle mu takva informacija.

“Jedan deo inflacije je pre godinu i više uvezen sa svetskog tržišta, ali ne sa istoka, gde je taj istok i te cene? Ovaj iskaz je proizvoljan, netačan i nestručan i ne daje nikakvu korisnu informaciju građanima koji je čuju“, zaključio je Šoškić.

Momirović vređa, ali ne demantuje

Nakon što je profesor Šoškić izneo ove činjenice u gostovanju na televiziji N1, ministar Momirović se ponovo oglasio.

Foto: TANJUG/ MUST/ ĐORĐE KRSTIĆ,

“Da li zaista želite da vam profesor Šoškić nešto objasni?”, glasi naziv saopštenja.

„Podsetio bih građane Srbije da je profesor Šoškić držao najviše funkcije u Narodnoj banci Srbije, od člana Saveta Narodne banke Srbije, Predsednika Saveta Narodne banke Srbije i na kraju guvernera Narodne banke Srbije u periodu kada je Narodna banka dozvolila da kurs dinara prema evru devalvira sa 79 na 114 dinara i kada je javni dug sa 26 odsto BDP-a gotovo tripliran, dostigavši 62 odsto od BDP-a uz tendenciju daljeg snažnog rasta. Sve vreme govoreći poslovnoj, ali i široj javnosti, da se kurs formira slobodno na tržištu što naravno nije bilo tačno jer u tom periodu je Narodna banka Srbije nemo posmatrala kako špekulanti dominantno utiču na kurs dinara, a ne privreda i građani Srbije, time gurajući veliki broj kompanija u nemogućnost servisiranja sopstvenih obaveza, a time i u bankrot, a radnike na ulicu“, naveo je Momirović u saopštenju.

On je istakao da je Šoškić odgovoran i za izgubljena radna mesta.

„Profesor Šoškić je najodgovorniji za stotine hiljada izgubljenih radnih mesta u Srbiji, jer je na kraju njegovog mandata svaki četvrti građanin Republike Srbije bio nezaposlen, a građani koji su imali privilegiju da imaju posao kući su nosili minimalnih 120 evra, dok je prosečna plata bila jedva 250 evra. Umesto što se profesor Šoškić sada javlja, bolje je da obrati pažnju i nauči od guvernerke Tabaković kako se obezbeđuje stabilan kurs dinara već deset godina zaredom, kako se obuzdava inflacija i jačaju devizne reserve uz snažan rast standarda i prosečnu platu od 700 evra“, zaključio je Momirović.

Jorgovanka Tabaković Foto: BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIC

Dakle, ministar ipak nije demantovao profesora Šoškića.

BONUS VIDEO Nova najava opadanja inflacije od strane Narodne banke Srbije: A pošto su jaja i kada će hrana da pojeftini?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare