Foto:privatna arhiva; shutterstock by Djordje Petrovic; shutterstock by VladaKg03

Obavljanje više funkcija istovremeno, koje su pritom i dobro plaćene, već je postalo tradicija za vlast u Srbiji. Primer "žene za sve" je i dr Vesna Malićanin koja je članica vladajuće partije, a istovremeno obavlja šest različitih funkcija. Samo za jednu od njih nije plaćena. Ona je, između ostalog, odbornica u Skupštini opštine Vrnjačka Banja, a posebno intrigantan je podatak da kao ginekolog po struci ima i funkciju u lokalnom Savetu za bezbednost saobraćaja.

Prema informacijama do kojih je došla „Nova“, dr Vesna Malićanin, specijalista ginekologije i akušerstva, vrši šest različitih funkcija u državnim ustanovama.

Samo jednu od tih funkcija ona radi volonterski, dok od svih ostalih uspeva da zaradi.

Odbornik u Skupštini opštine Vrnjačka Banja

Svoje prve korake u lokalnoj vlasti dr Malićanin je napravila 2012. godine, kada je postala odbronik u Skupštini opštine Vrnjačka Banja. Odborničko mesto Malićanin je stekla kao treći kandidat na listi „Pokrenimo Vrnjačku Banju – Tomislav Nikolić“.

Četiri godine kasnije, ponovo je obezbedila sebi mandat u SO, kao kandidat na listi „Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje“, da bi već na konstitutivnoj sednici podnela usmenu ostavku.

U lokalnu vlast Malićanin se vratila 2020. godine. Ona je tada postala odborik zahvaljujući listi „Aleksandar Vučić – Za našu decu“. Malićanin je bila treća na listi.

Rešenjem SO Vrnjačka Banja, mesečna nadokanda za odbornike iznosi 17.000 dinara.

VD direktora Doma zdravlja „Dr Nikola Džamić“

Malićanin je 17. septembra 2012. godine, odlukom SO Vrnjačka Banja postala vršilac dužnosti direktora Doma zdravlja „Dr Nikola Džamić“. Maksimalni period u kojem je ona mogla da bude v.d. određen je na šest meseci.

Prema izveštaju Agencije za sprečavanje korupcije, Malićanin je za direktora Doma zdravlja imenovana 1. februara 2013, a na osnovu Rešenja SO Vrnjačka Banja, reizabrana je je 22. decembra 2016, na period od četiri godine.

Foto:Privatna arhiva

Četiri godine su prošle, a prema informacijama Ministarstva zdravlja, Malićanin je ponovo u v.d. statusu.

Foto:Privatna arhiva

Prema informacijama Agencije za sprečavanje korupcije, Malićanin je 2020. godine tražila i dobila saglasnost da obavlja funkciju v.d. direktora i odbornika istovremeno.

Foto:Privatna arhiva

Prema podacima Agencije od 11. marta 2013. godine, Malićanin je na na mestu direktora Doma zdravlja primala platu od 99.916,55 dinara.

Predsednik Upravnog odbora Specijalne bolnice za interne bolesti Vrnjačka banja

Vesna Malićanin imenovana je 7. marta 2013. godine, Rešenjem Ministarstva zdravlja, za predsednika Upravnog odbora Specijalne bolnice za interne bolesti Vrnjačka Banja. Prema informacijama „Nove“, Malićanin za ovu funkciju prima mesečnu nadokandu od 5.000 dinara.

Foto:Privatna arhiva

Kako saznajemo, u Ministarstvu zdravlja upoznati su sa činjenicom da je njen mandat istekao.

Foto:Privatna arhiva

Predsednik Crvenog krsta Vrnjačka Banja

Četvrta funkcija koju Vesna Malićanin obavlja je predsednik Crvenog krsta Vranjčka Banja, koju, doduše, obavlja volonterski.

Foto:Privatna arhiva

Prema informacijama Crvenog krsta, Malićanin je na ovoj funkciji od prvog avgusta 2014. godine, a na ovu funkcija bila je birana dva puta.

Međutim, Služba Agencije za sprečavanje korupcije utvrdila je da je protiv Malićanin vođen postupak koji je ipak obustavljen osmog februara 2022.

Postupak je, naime, vođen zbog povrede Zakona o sprečavanju korupcije, jer Malićanin nije obavestila Agenciju o tome da su, tokom njenog vršenja funkcije odbornika u SO Vrnjačka Banja, iz budžeta opštine dodeljivana novčana sredstva Crvenom krstu.

Postupak je prekinut jer se Malićanin „izuzela od donošenja odluke SO“.

Član lekarske komisije za Raški okrug

Dr Malićanin je 31. januara 2020. godine primljena na rad, i to do trećine radnog vremena, u Filijali Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje za Raški okrug.

PROČITAJTE JOŠ

Prema ugovoru o dopunskom radu u koji je „Nova“ imala uvid, u opisu njenog posla je da, kao član lekarske komisije, između ostalog daje ocene i utvrđuje dužinu privremene sprečenosti za rad, daje ocenu po prigovoru, odlučuje o opravdanosti propisivanja određenih vrsta medicinsko-tehničkih pomagala i slično.

Foto: Privatna arhiva

Kako se navodi u ugovoru, Malićanin je ove poslove trebalo da obavlja najduže do 30. aprila 2022. godine, ali dobro upućen izvor „Nove“ tvrdi da je Malićanin i dalje na ovoj funkciji.

Što se tiče naknade za vršenje ove dužnosti, Malićanin ima pravo na četiri odsto prosečne mesečne neto zarade po zaposlenom, prema poslednjem objavljenom podatku Republičkog zavoda za statistiku, u mesecu u kom se vrši obračun zarade.

Najnoviji podaci o prosečnim zaradama datiraju iz novembra 2022, prema kojima je ovaj iznos 78.326 dinara. To znači da je visina nadokande oko 3.000 dinara po zasedanju sednice.

Član Saveta za bezbednost saobraćaja

Poslednja, ali verovatno najneočekivanija funkcija dr Malićanin je član Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti saobraćaja na putevima na teritoriji opštine Vrnjačka Banja.

Foto:Privatna arhiva

Možda funkcija Vesne Malićanin u ovom Savetu ne bi bila toliko iznenađenje da ona nije specijalista ginekologije i akušerstva.

Foto:Privatna arhiva

Naknada za jedno zasedanje člana Saveta iznosi pet odsto od prosečne plate po zaposlenom, prema poslednjim podacima RZS-a, što je oko 3.900 dinara.

Foto:Privatna arhiva

Redakcija „Nove“ kontaktirala je dr Vesnu Malićanin, ali do zaključenja ovog teksta, odgovor na pitanja koja smo joj uputili – nismo dobili.

BONUS VIDEO Inđija: Ostala bez posla nakon kritike javne ustanove i zbog opozicionog delovanja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare