Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Realni rast bruto domaćeg proizvoda Srbije u trećem kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je jedan odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku. Rast beleže sektori trgovine i usluga, naučne, inovacione i tehničke delatnosti, i sektor komunikacija. Među granama koje beleže pad, na prvom mestu je građevinarstvo sa 12,4 odsto slabijim učinkom.

Komentarišući uzroke lošijeg rada građevinske industrije, Veselin Ražnatović, direktor firme Ekspres inženjering i član Unije poslodavaca Srbije, kaže da je reč o više faktora. „Jedan je i taj da nam da su cene nekretnine otišle u nebo, a došlo je i do malog pada tražnje. Problem su i cene materijala koji su poskupeli od 80 odsto do 100 odsto“, kaže Ražnatović za Infobiz.

„Ljudi su zastali, jer ne znate šta će se desiti sutra, a jedan od faktora koji je uticao na pad u građevinskom sektoru je nedostatak radnika. To je značajnije i od cena“, naglašava Ražnatović i dodaje da će sami poslodavci morati da učine više i uključe se u proces dualnog obrazovanja, u smislu da stipendiraju školovanje potrebnog kadra.

To, kaže, nije veliki trošak, a potrebno je.

„Potrebno je jer smo mi prošle godine za građevinske struke u stručnoj školi u Beogradu imali sedmoricu upisanih učenika. Da nije Turaka i Pakistanaca, i sada bi građevinska operativa, koja se prepolovila u prethodnih 10 godina, bila u beizazlaznoj situaciji. I Nemačka je sada olakšala dobijanje radnih dozvola i iseljeničkih viza, tako da ako ne preduzmemo nešto odmah, u smislu da školujemo profile koji nam trebaju, za pet godina neće biti nikog da radi u građevinarstvu“, upozorava Ražnatović.

Opširnije čitajte na N1.

***

BONUS VIDEO – Uzbekistanci nova radna snaga u Srbiji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar