Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Agencija za rejting Standard and Poor’s zadržala je kreditni rejting Srbije na nivou BB+, na korak do investicionog, uprkos izraženim neizvesnostima iz međunarodnog okruženja, saopštila je večeras Narodna banka Srbije (NBS).

Narodna banka je navela da je Agencija zadržala i stabilne izglede za povećanje rejtinga Srbije u narednom periodu, što je „potvrda izgrađene otpornosti domaće ekonomije na brojne globalne izazove“.

Agencija posebno ističe kredibilan okvir makroekonomskih politika, dok je adekvatan nivo deviznih rezervi jedan od važnih stubova odbrane naše ekonomije od potresa iz eksternog okruženja, ističe NBS.

Kao važne faktore očuvanja kreditnog rejtinga Standard and Poor’s posebno naglašava i kredibilnu monetarnu politiku Narodne banke Srbije, kao i očuvanje umerenog nivoa javnog duga, dodaje još NBS.

Narodna banka Srbije je istakla da se u izveštaju navodi i da je bankarski sektor Srbije dobro kapitalizovan, profitabilan i likvidan i da je nivo problematičnih potraživanja na istorijskom minimumu.

„Najnoviji izveštaj agencije za rejting Standard and Poor’s još jedna je potvrda dobrih rezultata Srbije u borbi s višedimenzionalnom globalnom krizom. Našim merama i proaktivnim delovanjem, uz punu koordinaciju nosilaca ekonomskih politika u zemlji, očuvali smo osnove rasta i u globalno nikad izazovnijim okolnostima. Time je očuvano i investiciono i potrošačko poverenje, koji su važan uslov daljeg rasta naše privrede“, istakla je guverner Jorgovanka Tabaković povodom odluke agencije Standard and Poor’s.

Agencija navodi da su sukob u Ukrajini, kao i s njim povezano usporavanje ekonomske aktivnosti u Evropi, na Srbiju imali ograničeni uticaj. Ocenjuju da srednjoročne perspektive rasta naše privrede ostaju dobre, podržane modelom rasta domaće ekonomije koji je zasnovan na izvozno orijentisanim granama.

Što se tiče energetske situacije u Srbiji, agencija ističe da su rezerve gasa u skladištima dovoljne za celu zimu, kao i da je uvoz nafte diversifikovan, tj. da Srbija ima mogućnosti za uvoz ovog energenta iz više zemalja, navodi se u saopštenju NBS-a.

„Kao važan faktor opredeljenosti za nastavak strukturnih reformi agencija ističe i novi stendbaj aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom. U izveštaju se navodi i da će se fiskalni deficit, nakon privremenog povećanja usled globalne energetske krize na nivoe od 3–4% bruto domaćeg proizvoda, brzo vratiti na opadajuću putanju“, dodaje se još u saopštenju.

***

BONUS VIDEO – Ko ne mora neka se kloni novih kredita

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar