Foto: Privatna arhiva

Na hrvatskom tržištu nekretnina građani Slovenije već su tradicionalno najbolji kupci, odnosno na godišnjem nivou redovno postaju vlasnici najvećeg broja kuća i apartmana, tako su lani kupili njih 3 403.

Ipak, kako hrvatski Jutarnji list saznaje od vlasnika agencija za nekretnine, ako se gleda kupovina od državljana iz regina, ove godine primećen je nešto veći interes za kupovinom nekretnina na obali od građana Srbije, u Istri i na Kvarneru.

„Zanimljivo je da u zadnje vrijeme sve više upita i kupaca nam dolazi iz Srbije. To su kupci veće platežne moći koji preferiraju kupovinu skupljih nekretnina na elitnim destinacijama. Po pravilu zainteresovani su za kupovinu nekretnina u Opatiji i Istri s naglaskom na zapadnu obalu“, izjavio je Branko Papeš, direktor agencije Dogma nekretnine.

Teško je reći s čime je sada povezano veće interesovanje. Opatija je, na primer, ranije bila omiljena bogatim Rusima za kupovinu ljetnikovaca…Prema podacima lani su građani Srbije kupili 167 nekretnina u Hrvatskoj, pa će biti zanimljivo u ovom kontekstu, videti ukupne podatke za ovu godinu. Jutarnji list proveravao je kakva situacija u Dalmaciji, ima li i tamo većeg interesa istih kupaca.

„Nismo primetili veći interes građana Srbije za nekretninama u Dalmaciji, rekla bih da je interes isti kao ranije i to uglavnom ako je jedan od vlasnika, ako su kupci bračni par, poreklom iz Hrvatske! – kaže Jasminka Biliškov, direktorica agencije Biliškov nekretnine.

Nadalje, interes hrvatske dijaspore kao tržišne niše unutar sektora trgovine nekretninama na obali i stanovnika Austrije i Nemačke koji su poreklom iz regiona, eksplodirao je nakon korone. Upiti su se tada u roku par meseci doslovno udeseterostručili.

„U 2022. godini 36% svih kupnja nekretnina u Hrvatskoj realizirano je od strane stranih državljana, a po mom mišljenju barem 50% kupaca pripada dijaspori iz regiona“ – navodi B. Papeš.

PROČITAJTE JOŠ

Dodaje da su im Istra i Kvarner posebno interesantne zbog relativne blizine i izvanredne prometne povezanosti s mestima u kojima žive. Probude se u Beču, Grazu ili Munchenu, sednu u auto, te su u roku od 4-5 sati ovde na ručku i uživaju uz more. Dosta upita od onih koji su iz stranih zemalja kao što su Nemačka i Austrije, kako kaže Branko Papeš, je dijaspora iz BIH.

Međutim, uopšteno ove godine beleži se pad interesa kupaca iz inostarsnstva zainteresiranih za obalu, od kojih 10 posto i više zavisno o kojem se području se govori. U agencijama za nekretnine kažu kako su se cene zaustavile, uglavnom nema rasta ili je minimalan. Neki smatraju da se sad tržište zapravo stabiliziralo, te da je situacija nakon pandemije bila izuzetak.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare