Falk Ist Knjaževac Foto: Miljko Stojanovic/Danas

Vlasnik knjaževačke fabrike obuće Falk ist (Falk East), italijanska multinacionalna kompanija Falk, ispunila je skoro sve zahteve radnika, koji su štrajku od 2. juna, pa će se na posao vratiti u ponedeljak, 19. juna.

Predsednik sindikata „Sloga“, koji je predvodio štrajk, Uroš Savić, rekao je danas za Betu da je vlasnik fabrike u Knjaževcu, pristao da poveća zarade za deset odsto.

„Ispunjen je i zahtev da se nadoknada za topli obrok sa 150 poiveća na 200 dinara, a o zahtevu za povećanje stimulacije za redovno dolaženje na posao naknadno će se pregovarati“, rekao je Savić.

Radnici su, kako je rekao, tražili da se ta naknada sa 2.000 poveća na 5.000, a vlasnik fabrike je obećao da će se, ako se završi sezona u roku, razgovarati o iznosu njenog povećanja.

PROČITAJTE JOŠ

Savić je rekao da je kompanija odobrila radnicima i pozajmicu od 20.000 dinara jer će im se plata smanjiti, kako predviđaju propisi za period u kome su štrajkovali. Pozajmica je odobrena na pet meseci.

Iznos zarade sa prihvaćenim povećanjima računaće se od dana povratka na posao, odnosno od 19. juna.
Štrajk je počeo 2. juna, poslovodsto je pre nekoliko dana ponudilo delimično ispunjenje zahteva, ali radnici nisu prihvatili, nakon čega je kompanija pokušala da preseli mašine i nastavi proizvodnju u pogonu u Rumi.

Takva odluka je, međutim radikalizovala štrajk, pa su radnici traktorima blokirali izlaze iz fabrike. Zahtevi su, posle novih pregovora, ispunjeni juče, popodne.

Od 1.000 radnika u fabrici u štrajku je učestvovalo oko 800, a radilo je stotinak dok su ostali bili odsutni iz više razloga.

Savić je rekao da je prosečna plata u fabrici oko 50.000 dinara, ali da je taj iznos visoka inflacija obezvredila.

Italijanska firma Falk kupila je 2004. nekadašnju knjaževačku fabriku obuće Leda, bez subvencija države i nastavila proizvodnju obuće. Pogon u Rumi je bio deo fabrike za proizvodnju obuće „Fruška Gora“ i sa 300 zaposlenih je integrisan u knjaževačku fabriku „Falk Ist“, kao i fabrika „Toza“ u Zrenjaninu.

Radnici iz Knjaževca proizvode obuću za marke „Guči“ i „Barberi“ koje su na tržištu izuzetno skupe. U fabrici u Knjaževcu radnici su prvi put protestovali 2017., a posle štrajka upozorenja počeli su pregovori i potpisan je kolektivni ugovor.

BONUS VIDEO Protest radnika fabrike obuće „Falk ist“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar