Foto: Andrey Kekyalyaynen/Dmitry Erokhin /Alamy / Profimedia, Shutterstock

Od početka rata u Ukrajini, Rusi su, pogođeni sankcijama, pohrlili u Beograd. Međutim, od juče, kada je Putin najavio delimičnu mobilizaciju, vlada potpuni haos – sajtovi za rezervaciju i kupovinu karata "padaju", letovi se masovno popunjavaju, a cene avio-karata "skaču" u nebesa. Rusi u panici kupuju karte, kapaciteti na letovima menjaju se iz minuta u minut. A u trenucima kada uplašeni građani žele da odu iz svoje države, avio-kompanije žele da zarade. Tako se cene karata za letove u jednom pravcu kreću od oko 260.000, pa sve do preko milion dinara.

Nakon što je predsednik Vladimir Putin potpisao ukaz o delimičnoj mobilizaciji 300.000 rezervista, cene karata za let u jednom pravcu iz Moskve za Beograd, prema podacima sajtova na kojima one mogu da se kupe ili rezervišu, dostižu rekordni nivo. Prema svemu sudeći, s obzirom na to da cene do sada nisu bile ovoliko visoke, deluje da je glavni razlog što avio-kompanije podižu cene želja za dodatnom, sigurnom zaradom.

Dostupnost mesta na letovima iz Moskve do Beograda menjaju se na svega nekoliko minuta, a u ovom trenutku prvi let je dostupan za subotu, 24. septembra. Tog dana, putnici mogu da odaberu jedan od četiri leta preko kompanije „Fly Dubai“.

Foto: google.com/travel/flights

Međutim, cene karata na ovom letu su basnoslovne, a trenutno i najskuplje od svih dostupnih letova. Tako se cene karata za let u jednom smeru kreću od 1.087.593, pa sve do 1.387.944 dinara. Sve cene karata odnose se na ekonomsku klasu, dakle najjeftiniju opciju na svakom letu.

Sledeći dan kada postoji jedan jedini dostupni leto iz Moskve za Beograd je ponedeljak, 26 septembar. Međutim, karte nisu ništa povoljnije, te koštaju 1.080.610 dinara.

Foto: google.com/travel/flights

U utorak, 27, moguće je pronaći i nešto jeftinije karte, koje su i dalje daleko od povoljnih. Tako „Fly Dubai“ nudi kartu za let u jednom pravcu po ceni od oko 373.000 dinara, a nešto skuplje su karte avio-kompanije „Turkish Airlines“, čije se karte prodaju po ceni od oko 463.000.

Foto: google.com/travel/flights

Međutim, avio-kompanija iz Dubija i u ovom slučaju prodaje karte za više od milion dinara.

Foto: google.com/travel/flights

Za sutradan, 28. septembra, dostupna su mesta na preko 30 letova. Upravo ovog dana putnici mogu da prođu najpovoljnije, u poređenju sa prethodnim danima. Karte taj dan koštaju od 259.000 dinara, ali „Fly Dubai“ ne odustaje od toga da zgrne milione preko uplašenih građana.

Foto: google.com/travel/flights

Prvi datum kada putnici mogu da kupe kartu jeftiniju od nekoliko stotina hiljada dinara, oko 75.000, je 12. oktobar.

Sve gorenavedene cene karata odnose se na najjeftiniju, ekonomsku klasu, za letove u jednom smeru. Kada su u pitanju povratne karte, one su dostupne od nedelje. 25. septembra, a za jedini dostupan let tog dana, karta košta 987.000 dinara.

BONUS VIDEO Milion dinara za let Moskva – Beograd: Nezapamćen dan u avio-industriji

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare