Ministarka energetike Dubravka Đedović tvrdi da je proizvodnja uglja u "Kolubari" slaba i da se zbog toga on uvozi, sa druge strane v.d. direktora Elektroprivrede Srbije Miroslav Tomašević je demantuje i apeluje na ministarku da ne "uznemirava javnost". Između ove dve ključne ličnosti za srpsku energetiku "varniči" već neko vreme, ali je ovo prvi spor koji je javan i kranje transparentan. Nesuglasice na relaciji Ministarsvo-EPS nisu od juče, počele su ubrzo nakon što je Đedović postavljena na aktuelnu funkciju.

Rasprava između Đedović i Tomaševića počela je ministarkinom izjavom za RTS da je proizvodnja u “Kolubari” u maju bila na niskom nivou, tako da se ugalj uvozi kako bi termoelektrane radile neometano. Ona je spomenula i da svako takvo izdvajanje znači manje novca za vrtiće i škole, pa je cilj da se poslovanje stabilizuje, a proizvodnja uglja poveća.

Dubravka Đedović i Miroslav Tomašević Foto: M.K./ATAImages, Printscreen/Tv Pink

Međutim, v.d. direktora EPS-a nije saglasan, pa je usledilo njegovo pisano saopštenje, u kojem je demantovao ministarkine navode o proizvodnji u “Kolubari”.

„Nije tačna informacija da je proizvodnja u maju u ‘Kolubari’ bila na niskom nivou, tako da se ugalj uvozi kako bi termoelektrane radile neometano“, naveo je Tomašević u pisanom saopštenju.

On je dodao da je i ministarstvo obavešteno da su remonti na glavnim kopovima EPS-ovog ogranka RB Kolubara ove godine počeli ranije, u maju, zbog, kako je naveo, odlične hidrološke situacije i punih deponija uglja.

“Zato nije moguće porediti podatke o proizvodnji u maju sa istim mesecom 2022. godine”, rekao je Tomašević.

PROČITAJTE JOŠ

Takođe, kako dodaje, EPS trenutno uvozi samo minimalne količine uglja i to po starim ugovorima, jer su deponije uglja popunjene a termoelektrane rade kontinuirano.

„Država nije, kako tvrdi ministarka, uložila sredstva u kupovinu uglja, već je EPS plaćao ugalj iz sopstvenih sredstava, te nije moguće ta sredstva izdvojiti za škole i vrtiće“, istakao je Tomašević.

Prvi čovek EPS-a ima i konkretnu, nedvosmislenu poruku za ministarku Đedović.

„Molimo ministarku da ne uznemirava javnost iznošenjem neuporedivih podataka, a javnost obaveštavamo da se proizvodnja električne energije i uglja odvija nesmetano, da je sistem stabilan, a da EPS posle dve godine posluje u plusu“, zaključio je.

„Zlonamerno“ puštanje informacija

Javnost je nedavno obaveštena da je na dnevnom redu sednice Nadzornog odbora EPS-a bilo izmeštanje 11 srpskih hidroelektrana u zajedničku firmu za mađarskom „MVM Group“.

Ministarka Đedović je istakla da je neko zlonamerno pustio u javnost tačke sa dnevnog reda sednice i nije dao potpune informacije koje su samo zbunile javnost i radnike.

Foto:TANJUG/MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ

„Na Nadzornom odboru odbijen je predlog izdvajanja 11 hidroelektrana i meni se ne dopada namera izazivanja zbunjenosti i panike u javnosti“, rekla je ona i dodala da joj je žao što određeni ljudi iz rukovodstva radnicima nisu objasnili celu situaciju, kao i da Vlada još uvek nije razmotrila predlog.

Kako je sve počelo?

Da nešto “ne štima” u odnosu Đedović i Tomaševića javnost je saznala još u januaru, ali je sukob počeo nešto ranije – u decembru 2022. godine.

Miroslav Tomašević, EPS
Miroslav Tomašević Foto: Printscreen/Tv Pink

Svega dva meseca nakon početka obavljanja minstarske funkcije, Đedović je, 28. decembra, uputila dopis prvom čoveku EPS-a, u kojem mu je poručila da treba da se rukovodi zakonima Srbije i da poštuje odluke Vlade.

Foto:Ministarstvo rudarstva i energetike

Osim toga, Tomaševiću je sugerisala da “ne treba da bude deo sporova različitih sindikalnih organizacija”.

“Moram da Vas podsetim da je neophodno u okviru postojećeg zakonskog okvira da se vodite legitimitetom postojeće sindikalne organizacije. Polazeći od činjenice da je Poseban kolektivni ugovor za EPS zaključen između Vlade, kao osnivača Sindikata, a da je primena u nadležnosti poslodavca, mišljanja smo da Vi kao direktor treba da se rukovodite zakonskim okvirima”, navela je Đedović u dopisu.

FotoTANJUG/ MRE/EMILIJA JOVANOVIĆ

Nakon toga, ministarka je zatražila od Tomaševića da se pridržava legitimiteta odluka Vlade, pre svega Ministarstva za rad i socijalna pitanja.

Ovaj dopis je u prostorije EPS-a stigao 4. januara ove godine, Tomašević ga je uredno primio, ali se ipak oglušio o ono što u njemu piše, jer je EPS potpisao sporazum sa sindikatom EPS-a, kojim se utvrđuje ko će biti sindikalni poverenici, koji na taj način ostvaruju pravo da ne obavljaju poslove svog radnog mesta, radi obavljanja sindikalnih funkcija.

Ono što je suština je da je odlukom da potpiše sporazum sa Milanom Đorđevićem Đokinom, smenjenim predsednikom ovog sindikata, praktično stao na stranu jednog dela sindikata koji nije još uvek legalni i legitimni predstavnik.

Nesuglasice zbog usvajanja Statuta

Početkom aprila, Nadzorni odbor EPS-a nije usvojio predlog novog Statuta koji je predložilo ministarstvo na čijem je čelu Đedović.

Prema predlogu novog Statuta, koji je trebalo da stupi na snagu nakon transformacije EPS-a iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo, osnovna delatnost preduzeća je proizvodnja električne energije, dok je ranije bila trgovina strujom, koja ostaje kao jedna od delatnosti. Takođe, prema pomenutom predlogu upravljanje društvom je podeljeno između Skupštine, Nadzornog i Izvršnog odbora.

„Predlog nije usvojen, a o njemu se danas nije ni glasalo“, rekao je tada dobro upućeni sagovornik Nova.rs.

Predloženi Statut zapravo je od početka izazivao otpor u tada još uvek javnom preduzeću.

Ipak, već na sledećoj sednici Nadzornog odbora, novi Statut je usvojen.

BONUS VIDEO Tiha privatizacija delova EPS-a: Mađarska kompanija želi suvlasništvo nad 11 srpskih hidroelektrana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare