Ana Toskić Cvetinović Foto: N1

Gradnja i promet nepokretnosti, organizovanje igara na sreću i trgovina kriptovalutama su oblasti prepoznate kao najpodobnije za pranje novca, izjavila je izvršna direktorka organizacije Partneri Srbija Ana Toskić Cvetinović.

“Teško je ispratiti o kom iznosu se radi koji je opran u ovoj ili nekoj drugoj oblasti”, rekla je Toskić Cvetinović u emisiji Dan uživo na televiziji N1.

Međutim, kako je rekla, procenjuje se da je vrednost novca koji se godišnje opere u Srbiji izmeđi milijardu i milijardu i po evra.

Dodaje i da Srbija, prema procenama, godišnje izgubi 60 miliona evra na utaji poreza, što je loša poruka za sve privredne subjekte koji posluju legalno.

Na pitanje koliko je Srbija uspešna u suzbijnjau pranja novca, kaže – više nego ranije.

Imamo zakon, strategiju, akcioni plan, a ono što bi trebalo unaprediti je saradnja između različitih aktera, kazala je Toskić Cvetinović.

Kaže da je jako bitno da postoji komunikacija i podseća na “slučaj ‘spisak’”, kada je čitava grupa profesionalnih medija, novinara, udruženja i aktivista označena kao rizična.

Nismo nikad saznali koji su kriterijumi po kojima su ta udruženja i pojedinci ocenjeni kao sumnjivi, niti imamo informacije da li je istrage bilo i da li je zaključena, kaže Toskić Cvetinović.

***

BONUS VIDEO – Akcija MUP-a – hapšenje zbog pranja novca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar