Foto: Tamara Marković/Nova.rs

Pravilnikom iz 2018. godine koji je propisalo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture neophodno je obaviti preregistraciju čamaca, a drvena plovila se potpuno zabranjuju. Ovaj procres alase bi trebalo da košta oko 50.000 dinara, ali problem predstavlja činjenica da njihova plovila ne ispunjavaju potrebne standarde.

Dragoslav Ristić, predsednik Asocijacije alasa Srbije, navodi da su više puta pokušali da preregistruju čamce, ali da su uslovi poput zabrane drvenih plovila ili uslova da debljina lima na čamcu bude bar 3mm – nemogući.

„Kako u Veneciji mogu da se koriste drvena plovila, a kod nas ne? Mi smo bili u Upravi za brodove, ali su tamo naveli da zakon mora da se poštuje,  i da razumeju naš problem“, kaže Ristič.
Pomoć su pokušali da potraže i od Ministarstva saobraćaja, ali su već nekoliko nedelja uskraćeni za odgovor.

Ristić kaže da je poslednjih mesec dana primetno i da policija na Dunavu sve češće zaustavlja registrovana vozila i piše kazne, koje se kreću od 50.000 do nekoliko stotina hiljada dinara.

PROČITAJTE JOŠ

„Svi zanamo da je Dunav pun neregistrovanih vozila, voze se potpuno neispravni, pa i ukradeni čamci, ali to izgleda nije veliki problem“, podvlači Ristić.

Od 1. januara 2018. godine primenjuje se Pravilnik o preregistraciji čamaca,  a u skladu s tim došlo je i do izmena u postupku registracije.

Prema novim propisima, pregledi čamaca i registracija vršiće se svake treće godine.Registracije sada registrovanih čamaca važe do datuma isteka koji je sad naznačen u plovidbenoj dozvoli.

Po isteku te registracije, vlasnici će obaviti ponovo pregled čamca i izvršiti registraciju koja će važiti tri naredne godine.Tom prilikom platiće i porez u tom delu ostaje sve isto – porez se plaća prema dužini čamca, pri čemu se u obzir uzima da li čamac ima ili nema kabinu, kolika je snaga motora i u obzir se uzima starost čamca.

Nova je pokušala da više informacija dobije od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastruktre, ali do objavljivanja ovog teksta nismo uspeli da dobijemo odgovor.

****

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare