Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Zavod za javno zdravlje u Čačku objavio je da je konstatovao povećano zagađenje vazduha u centru grada, na osnovu rezultata merenja za prve tri nedelje januara."S obzirom na trenutno urbano zagađenje čestičnog tipa u Čačku, preporuke Zavoda za javno zdravlje Čačak su da osetljive osobe sa hroničnim oboljenjima-respiratornim i kardiovaskularnim, deca i starije osobe, ograniče svoj boravak napolju, u jutarnjim i večernjim satima, kada je zagađenje najveće", navodi se u saopštenju Zavoda.

Zavod za javno zdravlje u Čačku objavio je da je konstatovao povećano zagađenje vazduha u centru grada, na osnovu rezultata merenja za prve tri nedelje januara.“S obzirom na trenutno urbano zagađenje čestičnog tipa u Čačku, preporuke Zavoda za javno zdravlje Čačak su da osetljive osobe sa hroničnim oboljenjima-respiratornim i kardiovaskularnim, deca i starije osobe, ograniče svoj boravak napolju, u jutarnjim i večernjim satima, kada je zagađenje najveće“, navodi se u saopštenju Zavoda.

Potpredsednica Gradskog odbora opozicione Narodne stranke u Čačku Violeta Marković ocenila je da je vazduh u Čačku „veoma zagađen“ i da je o tome obavestila Ministarstvo za zaštitu životne sredine i Agenciju za zaštitu životne sredine od kojih traži da nešto preduzmu povodom toga.

Ona je navela u saopštenju za medije da „lokalna vlast negira postojanje problema zagađenja vazduha u Čačku, zbog čega je morala da se obrati državnim organima“.

Gradonačelnik Čačka Milun Todorović, koji je funkcioner Sprske napredne stranke, povodom novih podataka Zavoda za javno zdravlje o zagađenosti vazduha u Čačku, rekao je novinarima da će lokalna samouprava u narednih nekoliko nedelja nabaviti uređaje za merenje kvaliteta vazduha na pet novih lokacija na teritoriji grada.

„U završnoj smo fazi nabavke uređaja za pet novih mernih mesta i nastojaćemo da ona budu na najfrekventnijim saobraćajnicama i na lokalitetima gde mislimo da se nalaze potencijalno najveći zagađivači. Hoćemo da učinimo sve da naši građani budu zaštićeni, da sva merenja kvaliteta vazduha budu meritorna i javna“, rekao je Todorović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar