Foto:Emilija Randjelovic/ Alamy /Alamy /Profimedia; Ljubica Sokić/Nova.rs; shutterstock

U talasu poskupljenja nisu izostavljeni ni pekarski proizvodi, u jednoj čačanskoj pekari kažu da su u poslednjih godinu dana sve omiljene mrsne poslastice za doručak, od bureka do proje poskupeli za oko 30 %. Poskupele su sve omiljene poslastice bez kojih nema valjanog doručka.

„Zbog poskupljenja sirovina, pite i bureci su poskupeli za oko deset dinara, a cene jogurta, mleka i sokova formiramo u skladu sa rastom cena kod dobavljača. Tako da doručak kod nas staje oko 210 dinara“, kaže za Nova.rs objašnjava finansijski direktor čačanske pekare Pons Aleksandar Ćalović.

Poskupelo je sve od čega se prave pekarski proizvodi, a to se, logično, odrazilo i na cene u samim pekarama

„Ta poskupljenja su najvećim delom uslovljena rastom cena repro materijala – brašna (prošle godine u ovo vreme brašno je koštalo oko 30 dinara po kg, a danas je preko 50 dinara po kg, što znači da je u poslednjih godinu dana brašno poskupelo oko 70%), margarina (sa 140 na preko 200 dinara po kg), a kvasca sa 95 na 130 dinara po kg. Takođe, u istom periodu su troškovi energije koju mi koristimo (gasa i električne energije) porasli za 100%, a od toga je tokom poslednjeg meseca gas poskupeo preko 50%, a električne engergija preko 25%. Što se tiče poskupljenja repro materijala, tokom poslednjeg meseca brašno je poskupelo 4-5 dinara, margarin 20% i kvasac 20%.“, objašnjava finansijski direktor Aleksandar Ćalović.

Prema njegovim rečima, peciva u poslednjih mesec dana nisu poskupljivali, a cena pita i bureka je veća od 5 do 7%. Pite i bureci pre mesec dana su bili od 150-160 dinara, a sada su od 160-170 dinara, napominje on dodajući da je usled velikog rasta cena sira i drugih mlečnih proizvoda koje koriste kao filove u izradi ovih proizvoda. U budućnosti ćemo pažljivo pratiti dalje kretanje tržišnih cena repro materijala i energije, i u skladu sa tim, ali i uzimajući u obzir kupovnu moć naših potrošača, ćemo usklađivati cene naših proizvoda istakao je Ćalović.

Poskupljenje hleba i peciva za 30 odsto uticalo je na prodaju, koja je po rečima pekara smanjena za čak 20 odsto.

„Naša pekara postoji 118 godina, jedna je od najstarijih u Čačku i imamo svoje stalne kupce. Većina je prihvatila nužnost povećanja cena jer su svesni da je sve poskupelo i da nema naše krivice. Prodaja je ipak opala za 20 procenata. Kada nam ostane jučerašnji hleb prvo ga prodamo, kao i narodni hleb koji se prodaje za 48 dinara. Oseća se kriza, plate su ostale na istom. Čačak živi kada su penzije ta tri – četiri dana. Svaki dan imamo akciju od 18 časova kada naše proizvode prodajemo upola cene. I tu se vidi koliko ljudi nemaju novca, kolika je kriza kada neko čeka da kupi burek u to vreme“, navodi Jovanka Čolović iz čačanske pekare „Ivanović“.

Inače, ekipa Nova.rs je obišla još jednu pekaru u Čačku i tamo su osetna poskupljenja.  Proja je bila 30, a sada je 40 dinara. Burek sa sirom je stajao 120, a trenutna cena je 160 dinara. Pite sa zeljem, spanaćem su drastično skočile, kreću se i do 200 rsd. I u ovoj pekari kažu da ih zaboli glava kada stiže roba, odnosno repromaterijal. On iz dana u dan poskupljuje i više ne znaju kako da usklade cenu sa kupovnom moći potrošača.

Nije samo u Čačku poskupeo doručak

Poskupljenja su vidna i u niškim pekarama. Tamo su su različite vrtste pita koštale 110 dinara, a sada sz 130. paštete od integralnog peciva bile su 40 sada su 60 dinara. Kroasan je bio 50, a sada je 65 dinara. Štapić je koštao 40, a sada je 50. I proja je poskupela sa 40 na 50 dinara, a rol viršla sa 80 na 100. Hleb sa sedam zrna koštao je 70, a sada je 90 dinara.

Ni beograd nije imun, pa su u većini pekara omiljene pite i bureci poskupeli za barem 10 dinara.

BONUS VIDEO: Nišlijka našla način da jede omiljeni doručak po svojoj meri: Napravila je bezglutenski burek

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare