Foto: Nova.rs/Video

’’Nije normalno da ja sipam u traktor naftu po istoj ceni, kao i čovek pored mene na pumpi koji vozi auto od 50.000 evra. On će da se vozi iz zadovoljstva, a ja ću u njivu da proizvodim neku hranu’’, kaže za Nova.rs nezadovoljni poljoprivrednik Marko Sretenović iz Batočine, uoči protesta poljoprivrednika koji je u toj opštini planiran za četvrtak 10. februar.

Poljoprivrednici iz okoline Batočine, pridružuju se protestu upozorenja, koji su prošle nedelje pokrenuli ratari iz udruženja „Stig“ u Požarevcu.

Podsetimo, oni su 2. februara organizovali protestnu vožnju traktorima kroz centar Požarevca, nezadovoljni visokom cenom nafte i mineralnih đubriva.

Udruženje „Stig“, najavilo je novi protest za četvrtak, a ovoga puta pridružiće im se i poljoprivrednici iz Batočine, koji će u znak protesta, takođe voziti svoje traktore kroz opštinu.

Mladi poljoprivrednik Marko Sretenović, za Nova.rs objašnjava da su se proizvođači iz Batočine spontano okupili i da protestom, kako kaže, za početak žele da skrenu pažnju nadležnih „da su tu i da imaju realne probleme“.

Marko Sretenović, najava, protest poljoprivrednika u Batočini. Kragujevac, Batočina, poljoprivreda
Marko Sretenović Foto: Privatna arhiva

On je istako da tokom protesta neće blokirati ulice, već da vožnjom žele da iskažu revolt zbog aktuelne agrarne politike, koja je, smatra on, ponižavajuća za srpskog seljaka.

„Mi trenutno naše poslove obavljamo u nemogućim uslovima. Kada nešto poskupi tri puta, mi proizvode ne možemo da prodamo po višoj ceni, već po cenama koje nam je ograničila država, a sve zarad socijalnog mira u zemlji. Sve zemlje u okruženju imaju povoljnije uslove za poljoprivrednike, ljudi dobijaju subvencije po hektaru, imaju regresirano gorivo, a kod nas, ja sipam u traktor naftu po istoj ceni, kao i čovek pored mene na pumpi koji vozi auto od 50.000 evra. On će da se vozi iz zadovoljstva, a ja ću u njivu da proizvodim neku hranu. Mi želimo da se takva politika prema nama promeni i borimo se za jedan stub društva, a to je srpsko selo i srpski seljak“, kaže on.

Marko dodaje, da je protest koji će biti održan u četvrtak u Batočini, „samo upozorenje“, ali ne isključuje mogućnost da u narednom periodu dođe i do radikalnijih poteza, ukoliko ne budu ispunjeni zahtevi poljoprivrednika.

On je rekao da u potpunosti podržavaju zahteve Udruženja ’’Stig’’ iz Požarevca, koje su saopštili prošle nedelje.

Zahtevi poljoprivrednika su niža cena azotnih đubriva, regresirani dizel i subvencije po hektaru.

Naš sagovornik ističe i da se poljoprivrednici ograđuju od politike i aktuelnih političkih protesta, dodajući, da se svojim protestom, zalažu za održivu poljoprivredu.

Bonus video: Zamenio Beograd za selo predaka i gaji industrijsku konoplju

„Mi ne tražimo promenu ministra ili da se menjaju neka imena u Ministarstvu poljoprivrede. Nama nije bitno kako se zove čovek koji sedi u našoj službi. Ništa ne dobijamo, ako zamene nekog službenika, a odnos prema selu ostane isti. Tražimo da se promeni politika prema poljoprivrednicima i to je jedini cilj protesta“, zaključio je Marko iz Batočine.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare