Da se radnici u Srbiji pitaju, njihova plata bila bi 1.000 evra, dok je pre samo godinu dana, željena mesečna zarada bila 140 evra manja. Ova razlika u željama posledica je visoke inflacije, zbog koje je svim radnicima jasno da ono što su sa 100.000 dinara mogli prošle godine, sada više ne mogu da priušte.

Srpskim radnicima prošlogodišnja plata nije dovoljna, što pokazuje istraživanje Infostuda, u kojem je učestvovalo više od 6.600 ispitanika, od kojih je više od 2.500 iz Srbije.

Danas, većina ispitanika kaže da im je dovoljno 1.000 evra mesečno (oko 117.000 dinara). Situacija je bila drugačija prošle godine, kada je idealni mesečni prihod većini radnika bio 860 evra, to jest 100.000 dinara. Razlika od 140 evra pokazatelj je iz prakse da je inflacija drastično uticala na životni standard, te da prošlogodišnja plata ne može da zadovolji ovogodišnje potrebe.

Foto: Shutterstock

Troškovi života preskupi, pa stara plata nije dovoljna

“Naravno da ovakva promena dokazuje koliki je inflacija problem za sve potrošače. To može da vidi svako ko je u proteklih godinu dana barem nekoliko puta otišao u prodavnicu da nešto kupi. A kada se sagleda rast cena, potpuno je logično da je ljudima potrebno više novca. Porasle su cene hrane, komunalije, samo struje je od početka godine poskupela tri puta. Tu je i grejanje, na sve to je poskuepla i renta stanova. Neko ko kalkuliše i razmišlja o željama, vidi razliku u tome šta je mogao pre godinu dana, a šta sada može da priušti”, objašnjava za Nova.rs Dejan Gavrilović iz Udruženja potrošača “Efektiva”.

PROČITAJTE JOŠ

Prema njegovim rečima, radniku koji je pre godinu dana mogao da namiri sve osnovne potrebe sa 100.000 dinara, i usput ode na neki kulturni događaj, u biskop ili kupi nešto od garderobe, sada taj novac nije dovoljan, i to svi osete.

“On sada vidi da mora da prištedi na nekim stvarima, da roditelji moraju da mu dodaju novac da bi platio kiriju za stan ili nešto slično. Još ako je tada radio za platu koja mu je bila “knap” da zadovolji osnovne životne potrebe, sada mu je to nemoguće. A da bi to neko shvatio, on ne mora da bude ekonomista, dovoljno je samo da ode u prodavnicu”, ističe on.

Ekonomista Saša Đogović takođe navodi da su troškovi života porasli, poskupele su namirnice iz potrošačke korpe, a potrebno je izdvojiti sve više novca da bi se makar održao standard, a kamoli poboljšao.

“I da nema inflacije, bilo bi prirodno da građani priželjkuju veće zarade iz godine u godinu, ali u ovom slučaju, te želje je svakako pogurala ova inflaciona aždaja”, zaključuje sagovornik Nova.rs.

.

Stvarna plata drastično manja

Prosečna plata u Srbiji, prema najsvežijim podacima iz avgusta ove godine, iznosi 86.112 dinara. Ipak, realni je iznos od 66.401 dinar. To je zapravo medijalna plata. Polovina zaposlenih zarađivala je manje od tih 66.401 dinara.

PROČITAJTE JOŠ

Što se inflacije tiče, ona je u oktobru ponovo bila jednocifrena i iznosila je 8,5 odsto.

Mesecima pre toga, bila je dvocifrena, išla je i do 16,2 odsto i cene su rasle vrtoglavom brzinom. Ipak, to što je, barem prema zvaničnim informacijama, inflacija oslabila, to ne znači da cene ne rastu. Rastu, samo sporijim tempom, a s obzirom na to koliko je sve, a prvenstveno hrana poskupela u proteklih godinu dana, potrošači zapravo ni ne osećaju taj sporiji rast cena.

BONUS VIDEO Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić: Život u Srbiji postaje sve skuplji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare