Foto:printscreen/N1

Na spisku tehnološkog viška našlo se oko 150 radnika italijanske firme Valy d.o.o. u Valjevu i Loznici, koja posluje u okviru poznate svetske kompanije za proizvodnju čarapa i ženskog rublja Golden Lady.

Na spisku tehnološkog viška našlo se oko 150 radnika italijanske firme Valy d.o.o. u Valjevu i Loznici, koja posluje u okviru poznate svetske kompanije za proizvodnju čarapa i ženskog rublja Golden Lady.

U kompaniji kažu da svoje poslovanje prilagođavaju tržišnim uslovima, suočeni sa negativnim ekonomskim efektima pandemije koronavirusa i već duži period složene situacije, posebno na tržištu Ruske Federacije.

Zaposleni tvrde da nisu jasni kriterijumi po kojima se radnici proglašavaju tehnološkim viškom i otpuštaju, te da je sve prepušteno šefovima pojedinih pogona i da je način sprovođenja procedure, i u onako teškim okolnostima, nehuman.

Na spisku tehnološkog viška našla se i Mara Mirković, koja je u firmi provela 16 godina i koja kao razvedena brine o dvoje dece, od kojih je jedno na fakultetu.

„Oni su saopštili da je zbog korone proizvodnja smanjena i da je tako na nivou firme i na tom globalnom svetskom nivou. Ja shvatam poslodavca, on čovek radi za sebe, ali šta je srž celog problema, tu je trebalo da se porazgovara sa radnicima, da se vidi u kakvoj je ko situaciji, da se koliko toliko ima neki human pristup radniku. Znate kako je to, mi radimo za vas, svaki dan vam dolazimo, ostvarujemo bonus, normu , radno vreme… pa red je da pitate vi kako kome odgovara. Možda nekome odgovara otpremnina jer su sada plate smanjene, nekom ne jer je u kreditima… Jako je teško saopštiti čoveku da je sa kreditom dobio otkaz, tek tako. Teška su vremena, žena neka, ne daj bože, može izvršiti i samoubistvo. Verujte mi, svi su danas malo načeti“, kaže za N1 Mirković i naglašava da je najviše boli što se sa radnicima ne razgovara, te da radnici ne mogu da stupe u kontakt sa supervizorom, sa „crvenim“ mantilima, a sa direktorom, kako kaže, ni u snovima.

Mirjana Pavić iz sindikata „Sloga“, koji deluje u valjevskom Valy, kaže za N1 da je njih nekoliko iz ovog sindikata prošle nedelje pozvao zamenik direktora Radomir Vukajlović i obavestio da je poslodavac doneo odluku da u obe firme, u Valjevu i Loznici, kao tehnološki višak proglasi oko 150 radnika.

Rekao im je i da je kriterijum za otpuštanje loš radni učinak.

„Mi smo tada tražile da nam dostave predlog tog programa za rešavanje viška radnika, kao i jasne kriterijume po kojima će radnici biti otpuštani, ali nam je rečeno da su ta dokumenta prosledili reprezentativnom sindikatu ‘Nezavisnost’, a da ce naš sindikat, koji nije reprezentativan, biti obavešten o svemu preko oglasne table, kao i svi drugi zaposleni“, objašnjava novonastalu situaciju u fabrici Mirjana Pavić iz sindikata „Sloga“.

Na pitanje N1 da nam nešto više kažu o uzrocima tehnološkog viška radnika u fabrici i kriterijumima po kojima su se neki radnici, pa i samohrane majke našle na tom spisku, zamenik direktora Valy d.o.o. Radomir Vukajlić prosledio nam je pisani odgovor.

„Valy d.o.o. u potpunosti poštuje zakonsku proceduru u vezi rešavanja viška zaposlenih i obavlja neophodne konsultacije sa nadležnim institucijama i reprezentativnim i nereprezentativnim sindikatima pri Valy d.o.o. Kriterijumi za formiranje liste viška zaposlenih definisani su na osnovu objektivnih pokazatelja rada, a prema postojećoj zakonskoj regulativi koja obezbeđuje transparentost i zaštitu pojedinih kategorija zaposlenih. U tom smislu, iz procesa ocenjivanja rada isključene su određene kategorije zaposlenih koje ne mogu i neće biti proglašene za višak – osobe na porodiljskom odsustvu, lica na trudničkom odsustvu, roditelji odsutni zbog nege i posebne nege deteta, kao i osobe sa invaliditetom, na koja se ne primenjuju opšti uslovi zapošljavanja“, stoji u pisanom saopštenju za N1 zamenika direktora Vukajlića, kao i napomena da ovo nije prva kriza sa kojom se kompanija suočavala tokom višedecenijskog poslovanja u Srbiji, te da su ove mere primenjivane i ranije, uspešno prevazilazeći teškoće nakon kojih su i povećavali broj zaposlenih, uvereni da će i ovog puta uspeti da sačuvaju većinu radnih mesta u proizvodnim pogonima.

Kompanija Valy d.o.o. je 2015. godine otpustila čak 250 radnika , a razlog tadašnjeg otpuštanja bio je pad izvoza na rusko tržište.

Kompaniјa Golden Lady, osnovana 1967. godine, proizvodi čarape, donji veš, kupaće kostime i druge tekstilne proizvode. Ukupna godišnja proizvodnja јe preko 400 miliona pari ženskih čarapa, koјe se proizvode u devet proizvodnih јedinica u Italiјi, četiri u SAD i dve u Srbiјi.

U fabrikama u Valjevu i Loznici zaposleno je oko 2.000 radnika i investirano je više od 100 miliona evra. Italijansko-srpska privredna komora dodelila je ovoj kompaniji nagradu za najbolju italijansku kompaniju u Srbiji za 2016 godinu.

Bonus video: Anketa sa Šapčanima povodom otkaza u fabrici Jazaki

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)