Foto: Shutterstock/Zapylaiev Kostiantyn/Kekyalyaynen

Nameti za gorivo, kafu, alkohol, duvanske proizvode i naftne derivate poskupljuju od danas, 1. oktobra. Akcize na ove proizvode porašće za osam posto, pa će zbog ovog nameta koji ubire država, Srbi skuplje plaćati svoju omiljenu naviku.

Prvi na listi – alkohol

Alkohol je jedan od proizvoda koji spadaju u akciznu robu, a zakon prepoznaje više kategorija alkoholnih pića, pa su samim tim i nameti drugačiji.

Zakon o akcizama kaže da je namet za niskoalkoholna pića, koja u svom sastavu imaju od 1,2 do 15 odsto alkohola, poput vina, 23,14 dinara po litru, dok je namet za pivo 26,44 dinara po litru.

Mladi, piće, alkohol
Foto: Shutterstock

Kada su u pitanju jaka alkoholna pića, sa udelom alkohola od bar 40 odsto, primera radi viski, akciza se obračunava na količinu čistog alkohola.

Primera radi, ako je jačina nekog pića 40 odsto, to znači da se u jednom litru pića sadrže četiri decilitra čistog alkohola, odnosno na 2,5 litra pića ima litar čistog alkohola.

Foto: Radu Bercan / Shutterstock.com

Dakle, 100 litara čistog alkohola nalazi se u 250 litara pića, a akciza na tu količinu je 46.250 dinara, pa je namet za litarsku flašu pića 185 dinara.

Nakon povećanja, iznos akcize na niskoalkoholna pića jeste 24,95 dinara, na pivo 28,56, a na jaka pića 49.950 dinara na 100 litara čistog alkohola, odnosno 199,8 dinara po flaši.

Iako bi razlika u limenci od pola litre piva prema ovoj računici bila jedan dinar, za vino dva, a za viski 15 – treba imati na umu da se na ove iznose uračunava i porez. Dakle, država oporezuje sopstveni namet, koji je takođe vrsta poreza. Drugim rečima, plaća se dupli porez.

Poskljuje i omiljeno piće

Što se tiče omiljenog napitka velikog broja potrošača, kafe, i u njenu cenu takođe ulazi akciza. Državni namet za kilogram nepržene kafe bio je 92,99 dinara, a za kilogram pržene 116,23. Za kilogram ljuspica i opni od kafe, država na ime akcize uzimala je 127,85 dinara. Akciza se naplaćuje i na ekstrakte kafe, i to 174,36 dinara po kilogramu.

Kafa
Kafa; Foto: Cseh Ioan / Alamy / Alamy / Profimedia

Ipak, usvajanjem povećanja akcize za osam odsto, država će od kilograma nepržene kafe imati prihod od 100,43 dinara, a od kilograma pržene kafe 125,53.

Ponovo deluje da razlika nije velika – 200 grama domaće kafe poskupljuje u proseku za dva dinara, opet treba uračunati porez.

Loše vesti za pušače

Pušači već znaju da se akcize na cigarete menjaju dva puta godišnje, a neposredno nakon toga, menjaju se i cene, pa svaka pakla poskupi po 10 dinara. Po pakli, država je od poslednjeg povećanja polovinom godine, uzimala 84,25 dinara. Od oktobra, ovaj iznos bi mogao da bude 90,99 dinara.

Foto: Shutterstock

Ipak, to ne znači da će cigarete da poskupe za tih skoro sedam dinara.

Naime, iako se akciza na cigarete povećava dva puta godišnje, oba puta po dinar i po, cene po pakli skoče za po 10 dinara, oba puta.

Ovo je, dakle, treći put da se menja akciza na cigarete u samo jednoj godini, što je vrsta presedana, ali i potpuna misterija u kom pravcu će se kretati cene cigareta do kraja godine. Jedna utešna vest za pušače je da se od 1. januara naredne godine nastavlja sa regularnim uvećanjem akciza dva puta godišnje, po 1,62 dinara – ne skoro sedam, kao sada

Inače, akciza na cigarete se menja jer Srbija teži da se uskladi sa standardima Evropske unije, po kojima bi država trebalo da prihoduje najmanje 90 evra na 1.000 cigareta.

Tu još uvek nije kraj…

Poskljuje i akciza na gorivo. Cena goriva trenutno je 214 dinara za litar dizela i 191 dinar po litru za benzin.

Pored svih ovih proizvoda, povećaće se i akcize na gas, kao i nikotinske vrećice i ostale nikotinske proizvode.

BONUS VIDEO Od 1. oktobra sve poskupljuje: Čega će se prvo građani odreći? (ANKETA)