Foto: Shutterstock

Prema poslednjim podacima Republičkog zavoda za statistiku (RZS) za septembar 2022. godine, prosečna neto zarada na nivou čitave države iznosila je 74.981 dinar, odnosno 103.476 dinara bruto (sa porezima i doprinosima).

Međugodišnje je prosečna zarada u zemlji porasla 13,9 odsto nominalno, a 2,7 odsto u realnim iznosima.

Međutim, precizniji presek stanja od ovog opšteg podatka koji RZS redovno objavljuje na mesečnom nivou, dobija se uvidom u iznos medijalne bruto plate, a posebno pregledom visina zarada po delatnostima i različitim gradovima ili okruzima u Srbiji.

Medijalna zarada u Srbiji u septembru iznosila je 57.392 dinara neto, odnosno 79.118 dinara bruto, što znači da je polovina svih zaposlenih lica u našoj zemlji zarađivalo platu do tog nivoa.

Pročitajte još:

Gledano po delatnostima, najveća prosečna zarada iznosi 254.895 dinara neto, to jest 345.350 dinara bruto, i isplaćuje se za oblast računarskog programiranja, konsultantskih i s tim povezanih delatnosti. U ovoj oblasti zabeležen je i najveći godišnji rast zarada, od čak 36,1 odsto.

S druge strane, najniže prosečne zarade isplaćuju se u kategoriji ostale lične uslužne delatnosti, koja obuhvata frizerske i kozmetičke salone, hemijska čišćenja, itd. Zaposleni u ovoj kategoriji u proseku su primali 41.385 dinara neto (57.651 dinara bruto) u septembru.

Nimalo ne čudi da su najveće prosečne zarade zabeležene u Beogradu, imajući u vidu da se u prestonici naše zemlje odvija čak 42 odsto nacionalne ekonomije. Većina velikih domaćih i stranih kompanija ima svoja sedišta u glavnom gradu, a on je i stecište najvećeg broja firmi koje se bave programiranjem, koje dodatno generišu rast plata naviše.

Najveće prosečne zarade beleže se u beogradskoj opštini Vračar – 129.978 dinara neto, odnosno 176.797 dinara bruto. Za razliku od zaposlenih u Beogradu, najniže plate dobijaju radnici registrovani u Bojniku u Jablaničkom okrugu – 49.712 dinara neto i 68.390 dinara bruto.

Zanimljivo je da je najveći godišnji rast zarada zabeležen u Kučevu u Braničevskoj oblasti – 19,2 odsto, na 60.902 dinara neto i 84.481 dinara bruto.

Kada se gledaju sva preduzeća u zemlji, u 2021. godini po visini isplaćenih prosečnih zarada apsolutni šampioni bila su dva novosadska preduzeća koja su registrovana da se bave uslužnim delatnostima u gajenju useva i zasada – Mašinac Resursi sa bruto mesečnom platom od 22.540.833,33 dinara, te Agro Work HR sa bruto mesečnom platom od 20.288.875 dinara.

Međutim te dve firme imale su jednog, odnosno dvoje zaposlenih, respektivno.

Potpunija slika dobija se kada se u obzir uzmu preduzeća sa minimum deset zaposlenih, gde prosek zarada ipak više govori o raspodeli prihoda na radnike, prenosi Biznis.rs.

Tako posmatrano, na prvom mestu je beogradsko preduzeće Medical Innovation Solutions sa 15 zaposlenih i prosečnom platom od 3.603.516,67 dinara.

U pregledu kompanija koje isplaćuju najveće prosečne zarade po svim administrativnim okruzima u Srbiji, prema podacima kojima raspolaže bonitetna kuća CompanyWall iz godišnjih finansijskih izveštaja za 2021. godinu, vidi se veliki udeo firmi koje se bave gradnjom. Začuđujuće je, s druge strane, odsustvo firmi iz IT sektora na prvim pozicijama, jer su one “poznate” po visokim primanjima.

Programerske i druge IT firme imaju visoke proseke, ali mahom su koncentrisane u Beogradu i Novom Sadu, a ispred njih su na našoj listi iskočila druga preduzeća.

Pogled na prvih deset poslodavaca po visini isplaćenih zarada u Beogradu sa više od deset zaposlenih, već dokazuje ovu tvrdnju. Od deset firmi čak četiri pripadaju IT sektoru – Khaoticen, Knowit, Supplyframe i Cisco Srbija.

Od preduzeća na nivou čitave Srbije trebalo bi izdvojiti JT International iz Sente, koje ima jako dobru prosečnu zaradu na čak 298 zaposlenih – 495.764,39 dinara na kraju 2021. godine.

BONUS VIDEO Benefiti rasterećenja zarade: Atanacković tvdi da novi minimalac ugrožava 50.000 poslodavaca

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare