Foto:N1, Shutterstock

Koridori Srbije su u toku 2021. godine isplatili građanima 62 miliona dinara (više od pola miliona evra) za naknadu štete koja je nastala kao posledica radova na deonicama auto-puta.

Novac je isplaćen na ime izgubljenih parničnih postupaka po odštetnim zahtevima. Srbija je inače u poslednjih deset godina za kazne i penale platila milijardu evra.

Šteta je nastala kao posledica izvođenja radova na deonicima auto-puta od strane izvođača radova, piše u izveštaju Državne revizorske institucije (DRI).

Radi se o šteti koja je nastala usled vibracija, zauzeća zemljišta, nemogućnosti pristupa parcelama i nedozvoljenog uslaska u posed deonicama izgradnje autoputa Кoridora 10 i Кoridora 11, ali i na deonicama izgradnje paralelnih nekomercijalnih puteva, oštećenjima, prenosi Nova ekonomija.

Kako se objašnjava u izveštaju DRI, za iznos isplaćenih sredstva Koridori ispostavljaju izvođaču radova klejm (odštetni zahteva za dodatno plaćanje tokom ugovora u građevinarstvu).

Zakonom o obligacionim odnosima propisano je da Naručilac i Izvođač radova na nepokretnosti solidarno odgovaraju trećem licu za štetu koja mu nastane u vezi sa izvođenjem tih radova.

Koridori su trenutno stranka u postupcima pred sudovima opšte nadležnosti i pred privrednim sudovima u parničnim, vanparničnim, upravnim, krivičnim i prekršajnim postupcima, piše u izveštaju.

PROČITAJTE JOŠ

Na dan 31. decembar 2021. godine, ukupan broj predmeta u kojima su Koridori Srbije stranka je 1.531.

Parničnih postupaka 450, vanparničnih postupaka je 1.010, pred Upravnim sudom je 53 postupaka, krivičnih postupaka je 5 i prekršajnih je 13.

Ukupna procena utuženih vrednosti svih parničnih predmeta je 203 miliona dinara.

BONUS VIDEO Oduzeli im imovinu zbog auto-puta i sad odbijaju da ih izvlaste

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar