Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Srdjan Stevanovic/Starsport.rs, Promo

Firma “Konkord Vest” Željka Drčelića na korak je od toga da postane suvlasnik kultnog kompleksa Stara šećerana, ako država ne iskoristi pravo preče kupovine. Ukoliko se to dogodi, za Drčelića to i neće biti prevelika šteta, jer je njegov biznis toliko razgranat da ga malo šta može ozbiljno poremetiti. Istraživanje “Nove” je pokazalo da je vlasnik ili suvlasnik najmanje 11 firmi, a iako je predsednik UO KK Crvena zvezda za poslovnog partnera izabrao je Ostoju Mijailovića, predsednika KK Partizan, sa kojim zida stanove po Beogradu. Nebojša Čović odredio ga je za svog naslednika u Zvezdi.

Država ima mesec dana da iskoristi pravo preče kupovine kada je reč o kompleksu Stare šećerane, u okviru kojeg se nalazi 18 objekata na 11 hektara atraktivnog zemljišta.

Sve to će budućeg vlasnika koštati svega 5,9 miliona evra, bio on država ili privatna firma.

Naime, na javnom nadmetanju u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika najpovoljniju ponudu dala je firma “Vrenje”, čiji su vlasnici dve firme – jedna nepoznata široj javnosti “Pan-alko sistem”, a druga čuveni “Konkord Vest” Željka Drčelića.

Ova Drčelićeva kompanija u kojoj ima udeo od 75 odsto bavi se izgradnjom stambenih i nestambenih zgrada i dobija unosne poslove od države. U “Vrenje” je ušla pre manje od dve godine, prepoznaći potencijal. Naime, i ta firma je kupljena iz stečaja, a na tom potezu gde se nalazi Stara šećerana već ima 12 objekata u svom vlasništvu i 17 sa statusom držalaca.

Uz sve to, Vrenje i sada ima pravo korišćenja na pet parcela u Radničkoj ulici i to zajedno sa “Fabrikom šećera” koju je kupila na javnom nadmetanju. Dakle, kupovinom kompleksa, površina zemljišta na toj atraktivnoj lokaciji značajno će se povećati.

Gradnja stadiona i obnova muzeja

Drčelić je i pre javnog nadmetanja za Šećeranu bio poznat široj javnosti, pre svega zbog kompanije “Konkord Vest”, koja je dobila niz unosnih poslova države i bila angažovana na brojnim velikim projektima, poput izgradnje stadiona u Zaječaru, koji je budžet ispraznio za oko 28,5 miliona evra.

Foto:KK Crvena Zvezda

Samo u prošloj godini ova firma je potpisala ugovore sa nizom državnih institucija u ukupnoj vrednosti od približno 1,4 milijardi dinara, tj. gotovo 12 miliona evra. Najvredniji ugovori zaključeni su sa Ministarstvom za javna ulaganja (470 miliona dinara), Elektroprivrednom Srbije (300 miliona dinara), Direkcijom za građevinsko zemljište (191 miliona dinara) i Republičkom direkcijom za robne rezerve (162 miliona dinara).

“Konkord Vest” je deo konzorcijuma koji je dobio posao za rekonstrukciju Muzeja grada Beograda, a projekat je vredan oko pet milijardi dinara ili oko 43 miliona evra. Takođe, sklopili su ugovor za montiranje montažnih kućica za Beogradske lične (BELI) vredan oko milijardu dinara.

Zida kompleks na Kopaoniku

Drčelić ima udeo od 50 odsto i u firmi “Green Residence”, koja zida “apart” hotel na Kopaonik, a dozvolu je izdalo Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Prijavu radova dobili su u martu ove godine, a firma je osnovana u martu prošle godine. Gradnja na Kopaoniku je njihov prvi projekat.

Izgradnjom se bavi i Drčelićeva firma “Saniwest” u kojoj takođe ima udeo od 50 odsto, a njegov partner je Vladimir Šejić. Istu delatnost ima još jedna njegova kompanija M.L. Investments gde je suvlasnik.

Partnerstvo sa Ostojom Mijailovićem

Izgradnjom zgrada bavi se se i firma Lux Invest International, gde “Konkord Vest” deli vlasnišvo sa još dva partnera. Jedan od njih je i Ostoja Mijailović, predsednik KK Partizan, biznismen i član Glavnog odbora SNS. Reč je zapravo o Mijailovićevoj firmi “Obliquatum”. Oni na Bežanijskoj kosi grade luksuzni kompleks.

Gradnjom se bave još dve kompanije Drčelića – Avmaso (koja je u stopostotnom vlasništvu “Konkord Vesta”) i “City resideence” (u kojoj Konkord vest ima udeo od 50 odsto).

Ostoja Mijailović Kopaonik biznis forum Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Preko “Konkord Vesta” Dčelić je suvlasnik i kompanije “B52 Invest”, a u njoj obavlja i funkciju direktora. Ta firma se bavi konsultanstkim aktivnostima u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem. Istu delatnost ima i firma “Infinityfit D.O.O”, koju Drčelić ima sa Nemanjom Mandićem.

Među njegovim preduzećima je i “Silex” koje se bavi proizvodnjom maltera.

Naslednik Nebojše Čovića

Uprkos obavezama koje ima u svojim firmama, Željko Drčelić ušao je i u sportske vode. On je predsednik Upravnog odbora KK Crvena zvezda, a mogao bi u skorije vreme i da napreduje u klubu.

Naime, predsednik Zvezde Nebojša Čović, koji je najavljivao povlačenje, rekao je da bi upravo Drčelić mogao da ga zameni.

“Mislim da sam ga pronašao. Ozbiljno vam kažem”, rekao je Nebojša Čović.

BONUS VIDEO Još jedan od starih simbola Beograda otišao je u ruke privatnika: Gorka prodaja Stare šećerane

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare