Foto: Shutterstock

Odluka Vlade Srbije da dozvoli izvoz peleta, uz prethodno apliciranje kod nadležnih, nije preterano obradovala proizvođače tog ogreva jer kažu da će zbog glomazne procedure nastaviti da trpe poslovne gubitke dok stručna javnost smatra da je vlast mogla da nađe i transparentniji način da odredi kvote za izvoz.

Odluka predviđa da se privremeno odustane od zabrane izvoza peleta, uvedene kako bi se obezbedilo uredno snabdevanje domaćeg tržišta ovim energentom, koji se u više od 100.000 domaćinstava koristi za grejanje.

Prema novim pravilima, određena je kvota od ukupno 24.000 tona koju će peletari moći da izvezu do kraja januara, ali prethodno moraju da svako ponaosob apliciraju i dobiju odobrenje za izvoz.

Vlasnik firme Bioenerdži point, najvećeg proizvođača peleta u Srbiji, Zoran Drakulić, kaže da je ta odluka loša po peletare iz dva razloga.

„Prvi je taj što se sa odlukom zakasnilo mesec dana. U tom periodu smo trpeli gubitke jer robu koju imamo držimo u skladištima s obzirom na to da ne možemo da je prodamo na domaćem tržištu. Problem sa peletom nije nestašica. Naime, svi veliki proizođači organizovali su sopstveni lanac prodaje. Međutim, svi oni potrošači koji su to nameravali, pelet su već nabavili pa ogromne količine robe koje imamo u skladištima nemamo kome da prodamo. Kao ilustracija može da posluži podatak da smo danas prodali dve palete u Zemunu i pet paleta u fabrici u Boljevcu. To je 7,35 tona, a koliko je to malo može se videti iz podatka da je dnevna proizvodnja oko 250 tona“, objašnjava Drakulić.

Prema njegovim rečima, drugi problem je taj što su proizvođači da bi dobili dozvolu za izvoz peleta dužni da apliciraju za to kod nadležnih organa.

„To uveliko komplikuje stvari zbog toga što na to gubimo još 10 do 15 dana u kojima ne ostvarujemo zaradu. Stoga se sa pravom može konstatovati da je odluka Vlade Srbije u ovom konkretnom slučaju loša po naše poslovne interese. Ono što bi trebalo uraditi je to da se od 1. februara ukine odluka o zabrani izvoza peleta a možda ćemo tražiti da se ukine i ranije. Ona je izgubila svoj značaj zbog toga što su gotovo svi koji su to nameravali došli do potrebnih količina peleta na domaćem tržištu. Sa druge strane na stranom tržištu još uvek postoji tražnja. Stoga na njemu možemo da prodamo određene količine. Međutim, treba naglasiti da mi na taj način ne bismo ostvarili veliki profit već tek toliko novca da naš biznis preživi u ovim uslovima“, navodi Drakulić.

Opširnije čitajte na portalu Danas.rs.

***

BONUS VIDEO – Drakulić o nestašici peleta: Država mora da omogući da proizvedemo potrebnu količnu za domaćinstva 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare