Foto:Shutterstock/EPA-EFE/Adam Vaughan

Agencija za energetiku (AERS) zvanično je odobrila poskupljenje struje i gasa, te će cena kilovat-časa struja za domaćinstva biti veća za osam, a gasa za 11 odsto. U praksi, to znači da će računi prosečnog domaćinstva od junuara biti veći za oko 300 dinara, ali će, s druge strane, oni koji se greju na struju, plaćati i do 1.600 dinara više.

Kako se navodi u zvanničnom saopštenju, prosečna cena električne energije za domaćinstva biće 8,796 dinara bez, odnosno 12,4 dinara sa porezima. S druge strane, gas će od prvog januara koštati 4,08, odnosno 4,5 dinara sa svim taksama.

Foto: Shutterstock

Za novo poskupljenje, ministarka rudarstva i energetike ranije je navela da neće biti veliko, te da će račun za struju prosečnog domaćinstva biti viši za oko 300 dinara.

Prema rečima direktora snabdevanja električnom energijom u ogranku „EPS Snabdevanje“ Aleksandra Bjeličića, prosečno domaćinstvo u Srbiji potroši 350 kilovat-časova mesečno, što znači da je do sada račun za ovu količinu utrošene struje bio oko 3.375 dinara.

Prema novoj računici, domaćinstvo sa prosečnom potrošnjom struje mesečno će plaćati oko 230 dinara više.

PROČITAJTE JOŠ

Ukoliko domaćinstvo troši nešto više, 450 kilovat-časova, računi će biti za nešto više od 300 skuplji nego do sada.

Prema podacima sa sajta EPS kalkulator, domaćinstvo koje troši 450 kilovat-časova struje mesečno, do sada je za račune izdvajalo oko 5.000 dinara.

Od januara, kada će struja da poskupi, račun za domaćinstvo iznosiće oko 5.320 dinara.

Inače, poskupljenje se odnosi samo na utrošenu električnu energiju, tako se samo ta stavka u računu povećava.

Ne manjaju se cene obračunske snage, garantnog snabdevača, naknade za unapređenje energetske efikasnosti, ni za povlašćene proizvođače električne energije. Takođe, procenat akcize i PDV-a ostaće isti.

Iako na prvi pogled deluje da povećanje neće biti veliko, u potpuno drugačijoj situaciji su oni građani Srbije koji se tokom cele zime greju na struju.

grejanje
Grejanje, Foto: Mariia Boiko / Alamy / Alamy / Profimedia

Tako će, prema računici Agencije za energetiku, domaćinstva koja se greju uz pomoć termoakumulacionih, odnosno TA peći, a uključuju ih noću, za januarski račun za struju platiće do 1.000 dinara više.

Još veći udar na novčanike osetiće građani koji koriste etažno grejanje, odnosno kotlove na struju, s obzirom na to da će njihovi računi biti veći i do 1.600 dinara, kažu iz Agencije za Nova.rs.

Kada je u pitanju cena gasa, ona je tek nedavno počela da se obračunava u kilovat-časovima, umesto u kubicima kao što je ranije bio slučaj.

Ukrajina gasovod Foto:EPA/FILIP SINGER

Stoga, ne postoje zvanični podaci i prethodnoj ceni gasa, ali je poznato da je cena kilovat-časa za male potrošače, bez ikakvih taksi, bila 3,42 dinara.

BONUS VIDEO Da li će kompanije iz sektora rudarstva i energetike plaćati ekstra porez

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare