Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Narodna banka Srbije donela je odluku o povećanju referentne kamatne stope sa 1,5 na dva odsto. Na primeru najčešćih keš kredita na koje se građani odlučuju, izračunali smo koliko će vam iznositi rata kredita ukoliko banke odluče da zbog ovakve odluke NBS povećaju kamate, ali i koja je konačna suma koju ćete na kraju isplatiti.

Referentna kamatna stopa, na osnovu koje se ravnaju sve druge kamatne stope za dinarske kredite, povećana je i pre nešto više od mesec dana, 7. aprila, kada je usledio prvi rast dinarske kamatne stope posle više od godinu dana – i to sa jedan na 1,5 odsto.

„Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je pre svega imao u vidu da su inflatorni pritisci na svetskom i domaćem tržištu i dalje jači i postojaniji nego što se prethodno očekivalo i da to zahteva dodatno pooštravanje monetarnih uslova kako bi se ograničili sekundarni efekti na inflaciona očekivanja i dalji rast inflacije“, navodi se u saopštenju NBS.

Kao osnovu za ovu računicu koristili smo primere najčešćih kredita koje građani uzimaju: od 100.000, 300.000 I 500.000 dinara, a zatim smo uporedili konačne iznose koje građani treba da plate, kada se u obzir uzme promenjena kamatna stopa. Za rok otplate uzeli smo period od 36 meseci, a kao kamatnu stopu, koja varira od banke do banke, uzeli smo prosek od šest odsto.


Koliko sada koštaju krediti?

Za iznos kredita od 100.000 sa periodom otplate od 36 meseci iznos aniuteta je 3.042,19 dinara, a finalni iznos kraju je 109.549,16, a sve to obračunato sa starom referntnom kamatnom stopom od 1,5 odsto.

Za iznos kredita od 300.000 dinara sa istim periodim otplate banci dajete 328.556,92, a mesečni aniuitet iznosi 9.126,58 dinara.

Za iznos kredita od 500.000 dinara, na kraju ćete vratiti 547.594,87 dinara, a iznos anuiteta bio bi 15.210,97 dinara.

Koliko ćete platiti nakon povećanja?

Za iznos od 100.000 sa novom kamatnom stopom, na kraju perioda otplate od 36 meseci, banci ćete isplatiti 110.336,41 dinara, dok će anuitet biti 3.064,9 dinara.

Foto: Shutterstock

Za iznos od 300.000 sa novom kamatnom stopom na kraju ćete banci isplatiti 331.009,23, a anuitet će biti 9.194,7 dinara.

Za iznos od 500.000 sa novom kamatnom stopom spremite se da vratite 551.682,05 dinara. Vaš anuitet u ovom slučaju će iznositi 15.324,5 dinara.

Šta je anuitet?

Anuitet je najčešće mesečna isplata novčanog iznosa sastavljenog od dela glavnice i dela kamate obračunate po nominalnoj kamatnoj stopi, koju klijent mora da plati na ime postepene otplate kredita.

Pored mesečne, može biti i tromesečna, polugodišnja, godišnja, u zavisnosti od toga kako je ugovoreno.

Anuitet je isti u svim periodima otplate, izuzev za poslednji kada može biti različit. Rata se menja po periodima otplate jer se plaća uvek isti deo glavnice i kamata obračunata na ostatak duga. Kamata se u oba načina otplate kredita obračunava na ostatak duga.

Prilikom zaključivanja ugovora o kreditu banka treba da sačini i uruči klijentu Pregled bitnih elemenata otplate kredita, obrazac u kojem možete pronaći, između ostalog, i podatak o visini vaše mesečne obaveze po kreditu. Najbolji način da saznate osnovne podatke o kreditu, ali i da sagledate svoje mogućnosti je da, pre podnošenja zahteva za kredit, zatražite od zaposlenih u banci obrazac Osnovni podaci o kreditu za željenu vrstu kredita.

Da li će zaista svi krediti poskupeti?

Prema rečima Dušana Uzelca, urednika portala Kamatica, postoje brojni faktori koji odeđuju da li će vaš kredit poskupeti – da li imate fiksnu ili varijabilnu kamatnu stopu, da li je kredit dinarski ili ste se zadužili u evrima, kao i koji je period otplate.

Kako naš sagovornik objašnjava, ova odluka NBS uticaće na korisnike dinarskih kredita sa varijabilnom kamatnom stopom koji su vezani za belibor, zato što će posledično, posle uvećanja referentne kamatne stope, uslediti i povećanje belibora.

Ipak, kada će se ovo desiti – zavisi od vašeg ugovora.

„Pitanje je na koji vremenski period se ažurira kamatna stopa i da li se uopšte to radi po ovom principu, ili je stopa fiksirana za belibor iznos koji je uzet u momentu kupovine kredita“, objađnjava Uzelac.

BONUS VIDEO Svetlana Popović i Mihailo Gajić: Hoće li nas skuplji krediti spasiti inflacije?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare