Foto: Shutterstock

Zbog poremećaja cena na svetskom tržštu u Srbiji je ostalo neprodato četredeset hiljada tona maline, ukazuju malinari i mali hladnjačari. Smatraju da ove godine cena "crvenog zlata" po kilogramu neće premašiti sumu od 280 dinara.

Stević Miško iz Ivanjice ima malinjak i malu hladnjaču, a, kako kaže, „crveno zlato“ je ostalo neprodato, jer je pala potražnja na svetskom tržištu.

„Takođe, cena po kilogramu maline je bila 530, a sada je original – zaleđena oko 230 dinara. Ja imam 200 tona neprodate maline i srpski rečeno dođe mi da se ubijem. Da li ću da prerađujem ili poklonim ne znam ni sam“, očajno kaže Stević za naš portal. Prema njegovim rečima, velika su ulaganja u malinjak, a i rat je proizvođačima uzeo deo kolača. Čuo sam da sveža malina neće preći dve stotine dinara, dodaje on.

Miljana Lazića iz užičkog sela Gostinica smo zatekli u malinjaku, ali, ističe, da ne zna ni sam zašto je u njemu.

„Imam 1,5 hektara pod ovom voćarskom kulturu. Kod malog hladnjačara sam predao prošlogodišnje maline, ukupno petnaest tona, a on mi duguje još četiri miliona dinara“, priča nam ovaj voćar. Ipak, kako kaže, ni njemu ne zamera, jer on zavisi od velikih hladnjačara.

Foto: Nova.rs

Prema njegovoj oceni poremećaj na tržištu se dešava zbog „igranke“ države i uvozničkog lobija, a među njegovim kolegama kruži priča da je više od 40 hiljada tona uvezeno.

„Oni nam prodaju šuplju priču. Kod nas je nabrano 140 000 tona maline je ubrano za prethodne tri godine, a izvezeno 170 hiljada tona. Mi ne možemo da dođemo do podataka, kao nekad preko Uprave carina“, objašnjava on zapitavši se „gde je tu matematika“.

Zapitao je zašto se vrši reeksport maline i dodaje koliki je bio izvoz, a da zemlja porekla nije Srbija.

„Taj reeksport nas je uništio. Da rade državne institucije svoj deo posla po zakonu te da se takve dve tri firme debelo kazne i konfiskuju im imovinu više ne bi bilo problema sa otkupom“, objašnjava on.

Naš sagovornik kaže da osiguravajuće kuće osiguravaju plod na 280 dinara, sto je 26000,00 po toni.

„Meni treba da uložim u novu sezonu najmanje milion dinara, a svaka cena po kilogramu maline ispod 500 dinara je katastrofalna“, navodi on. Kako kaže, očekuje da se ponovi 2018. godina kada se „crveno zlato“ bralo ispod cene koštanja od 80 do 120 rsd, a konkretno njemu je plaćena 107 dinara. Zbog te pljačke u kojoj je učestvovala Vlada Srbije odavde iz našeg zapadnog dela zemlje se iselilo oko 50000 ljudi, dodaje.

„Površine malinjaka su smanjene, radne snage nema, prodavaćemo je bud zašto. Ministarka poljoprivrede je najavila smanjenje stope subvencije sa 70 na 40 odsto na osiguranu sumu zbog veće verovatnoće grada. Znači u startu, na svoju količinu gubim 150.000 dinara. Uveli su franšizu 5% na osiguranu sumu, ako vrše isplatu od štete. Dakle sa svih strana po malo uzimaju kako bi nas doveli do prosjačkog štapa“, smatra on.

Miljan smatra da država hoće da uništi male hladnjačare i cenom, jer velike hladnjače plaćaju duplo jeftinije od 206 do 280 dinara.

„Da bi oni nas isplatili svesno idu u minus. Zašto je ovo urađeno i kako samo bog zna“, zaključio je naš sagovornik.

Poljoprivredni analitičar Žarko Galetin je upoznat sa problemima malinara. I prema njegovim informacijama je 40 hiljada tona ostalo u hladnjačama.

„Ta neprodata malina je sada lošeg kvaliteta i prodaće se po niskoj ceni. Ono što znam je da proizvođači nisu zadovoljni, a ove godine očekuju drastično niži iznos po kilogramu“, ocenio je Galetin za Nova.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare