Klima
Klima; Foto: Andriy Popov / Panthermedia / Profimedia

Niske temperature za ovo doba godine i to nekoliko nedelja pre početka grejne sezone, naterale su mnoge građane da koriste alternativne načine grejanja. Kao jedna od najčešćih izbora svakako su klime. Ipak, treba biti oprezan jer njihovo korišćenje može znatno uvećati račun za struju.

Prosečna klima troši oko 1 kW struje, a ovih dana, i to u terminu kada se struja obračunava po višoj tarifi, one rade i 10 sati, a često i više.

Na to koliko ona potroši struje utiče mnoštvo faktora – da li je nameštena da greje ili samo održava prosečnu sobnu temperaturu, zatim kolika je prostorija u kojoj ona radi i kolika spoljna temperatura.

Važan faktor je i izolacija objekta.

PROČITAJTE JOŠ

Primer govori da ako klima radi 10 sati dnevno, potrošnja je 91,62 dinara. To je nekih 2.750 dinara mesečno. U slučaju da radi 12 sati, mesečni trošak se penje na tačno 3.289 dinara.

Da biste se osigurali da klima troši samo onoliko koliko mora, nije na odmet da proverite u kom su stanju filteri i spoljna jedinica klime, jer u slučaju da su zaprljani, uređaju će biti potrebno više vremena da zagreje prostoriju.

S druge strane, struja se može uštedeti i kada se smanji temperatura. Samo na jednom sniženom stepenu može da se uštedi oko 3 odsto struje.

Radijatori topli od 15. oktobra

JKP Beogradske elektrane počinju grejnu sezonu 15. oktobra, ali je preduzeće u pripravnosti od 1. oktobra, izjavila je izvršna direktorka za proizvodnju toplotne energije ovog preduzeća, Ivana Kalanja.

“Funkcionalne probe su od 1. do 10. oktobra. Ukoliko se u tom periodu stvore uslovi, u skladu sa odlukom, palimo kotlove i počinjemo sa isporukom toplotne energije”, rekla je Kalanja za Radio-televiziju Srbije. Ukoliko bude bilo potrebe preduzeće je spremno i da od 1. oktobra krene sa isporukom topolotne energije, odnosno ukoliko dnevna temperatura bude manja od 12 stepeni.

Prema njenim rečima, remonti su pri kraju, sistemi i kućne instalacije se pune vodom, pa bi sve trebalo da bude spremno do 1. oktobra.

“Ukoliko je neko praznio kućnu instalaciju, renovirao stan, a da nije obavestio Beogradske elektrane, mi apelujemo da se jave sada da se uradi provera, kazala je Kalanja.

BONUS VIDEO: Kako će izgledati grejanje iz toplane ove sezone: Da li ćemo se smrzavati ove zime?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare