Foto:Shutterstock

Ukupno 124 preduzetnika i preduzetnica, mikro i malih preduzeća iz Šumadije, zapadne, južne i istočne Srbije će uz bespovratna sredstva Evropske unije u visini od više od 2,9 miliona evra, nabaviti novu opremu i uvesti dodatne usluge sa ciljem da unaprede proizvodnju i tržišni potencijal i doprinesu povećanju zaposlenosti, navodi se u saopštenju programa EU PRO Plus.

Sredstva su opredeljena putem javnog poziva koji je sproveo EU PRO Plus program, prenosi Nova ekonomija.

„Bespovratna sredstva EU namenjena malim preduzećima koja su relativno nova na tržištu pomoći će im da budu efikasnija i produktivnija i da se spreme za evropsko tržište. A što je još važnije, da zaposle nove ljude i što pre doprinesu ukupnom ekonomskom razvoju svojih sredina i čitave države“, rekla je ministarka za evropske integracije Tanja Miščević.

Ona je navela da će preduzeća nakon prve godine korišćenja sredstava zaposliti 270 ljudi i izvesti robu i usluge za dva miliona evra više nego do sada.

PROČITAJTE JOŠ

Podrška Evropske unije će biti usmerena na mlada mikro i mala preduzeća do pet godina starosti koja su u drugom investicionom ciklusu.

Skoro dva miliona evra je opredeljeno za 77 proizvodnih preduzeća koja se uglavnom bave proizvodnjom hrane, nameštaja, odeće kao i preradom drveta.

Preostala podrška od 936.492 evra biće iskorišćena za nabavku opreme za ukupno 47 preduzeća koja se bave pružanjem usluga kao što su informacione tehnologije, arhitektonske i inženjerske delatnosti, usluge zdravstvene zaštite, održavanje i popravke.

Očekuje se da će ta preduzeća, koja će finansijski učestvovati u nabavci opreme sa 880.228 evra, tokom trajanja projekta sprovesti i društveno odgovorne aktivnosti i tako podržati svoje lokalne zajednice, kroz pomoć ranjivim grupama, deci, sportskim klubovima ili doprineti zaštiti životne sredine.

Tokom trajanja javnog poziva je pristiglo 610 aplikacija, a nakon evaluacije i terenskih poseta preduzećima, za finansiranje je odobreno ukupno 124 projekata.

BONUS VIDEO Radosavljević: Javna preduzeća su tempirane bombe, samo je pitanje kada će da eksplodiraju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare