Foto:shutterstock

Od ponoći je na snazi naftni embargo Evropske unije na rusku naftu koja stiže morskim putem. To znači i prekid dotoka ruske nafte naftovodom "Janaf" u Srbiju. Službeni glasnik Unije potvrdio je i odluku o ograničenju njene cene na 60 dolara, koja takođe važi od ponedeljka. Rusija ne prihvata taj limit ni po cenu smanjenja proizvodnje. Kakve su ekonomske posledice tih sankcija?

Proteklih meseci Srbija se spremala za naftni embargo na rusku naftu, skladišta su puna – poručuje premijerka. Ta zabrana za našu zemlju je, ocenjuje, političko pitnje.

„Mi ćemo nastaviti da se borimo u budućnosti, svakako da imamo izuzetke, da budemo izuzeti na način kako su izuzete neke članice Evropske unije. Da li smo bezbedni, jesmo, a da li će to uticati na našu ekonomiju – hoće, ali ćemo se boriti“, kaže Ana Brnabić, predsednica Vlade Srbije.

Tri četvrtine potreba za naftom Srbija pokriva uvozom, i u NIS-u tvrde da su spremni da održe stabilnost snabdevanja, piše RTS.

„NIS naftu doprema isključivo naftovodom ‘Janaf’ i nakon 5. decembra neće biti moguća kupovina ruske nafte, već će biti nastavljena nesmetana kupovina i transport nafte poreklom iz drugih zemalja. Važno je istaći da je Rafinerija nafte Pančevo jedna od najmodernijih u ovom delu Evrope i u njoj je omogućena prerada različitih tipova nafte“, saopštava NIS.

Zabrana će imati nesagledive finansijske posledice
Uz ograničenje cene Brisel zabranjuje pretovar ruskog crnog zlata i bilo kakvo posredovanje u trgovini sa trećim zemljama.

„Zapadni saveznici su tražili načine da kazne rusku ekonomiju. Nafta je oduvek bila meta na koju je Zapad motrio. Ne samo zbog toga što je nafta ključna za fukcionisanje sveta, već što Rusija oduvek zarađuje kao veliki izvoznik“, kaže Endru Vilson, ekonomski stručnjak.

Analize pokazuju da će zabrana imati nesagledive finansijske posledice za evropsku privredu.

Nafta povlači i rast cena gasa i struje. Na moguće nestašice i restrikcije upozorilo je više evropskih zemlja, među kojima i Francuska koja će ove zime, prvi put posle 42 godine, uvoziti struju.

„U normalnim vremenima, naša proizvodnja električne energije se prilagođava povećanju potražnje, ali ove godine izgleda da nisu na istom nivou i zato treba da prilagodimo neke svoje potrošačke navike“, kaže Olivije Veran, portparol francuske Vlade.

Moskva upozorava – novi potezi Zapada samo destabilizuju evropsko energetsko tržište, ni gasa ni nafte nema bez tržišnih cena.

***

BONUS VIDEO – Ista cena i bez ruske nafte?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar