Foot:shutterstock; Vesna Lalić Nova.rs

Evropska centralna banka (ECB) rešila je da ključne kamatne stope podigne za 0,5%. Rast kamata se nastavlja, što će pogoditi i građane Srbije koji imaju kredite u evrima. Glavni "krivac" za to je, kao i uvek, euribor, koji će neizbežno porasti zbog najnovije odluke centralne evropske finansijske institucije. Nove glavobolje za Draganu, Beograđanku kojoj je prva rata kredita iznosila 660 evra, a već je stigla do 791 evra i to nije kraj.

Kako ovo utiče na građane Srbije?

Iako Srbija nije u Evropskoj uniji, deo građana naše zemlje svaka odluka ECB o podizanju kamata i te kako pogađa.

Pročitajte još:

Razlog je to što ove kamate utiču i na rast euribora, još jedne kamatne stope koja je ključan deo ukupne kamate svakog u Srbiji ko ima kredit u evrima sa promenljivom kamatnom stopom, a najčešće se radi o građanima sa najvećim, stambenim kreditima.

Dakle, sa svakim rastom ključnih kamata, a posledično i euribora, mesečne rate koje građani Srbije plaćaju banci za stan će rasti.

Evri Foto:Shutterstock

Međutim, iako su ključne kamate povećane danas, to ne znači da će korisnicima kredita danas skočiti rate.

Ovo zavisi od ugovora koji su građani potpisali sa bankom u kojoj su kredit podigli, odnosno da li im u ugovoru stoji tromesečni ili šestomesečni euribor.

Ako je tromesečni, to u praksi znači da se rata uvećava na svaka tri meseca, odnosno četiri puta u toku godine i to: 31. marta, 30. juna, 30. septembra i 31. decembra. Ako je šestomesečni, rata raste dva puta godišnje: 30. juna i 31. decembra.

Tromesečni euribor u junu ide na 3,4 odsto?

Prema nedavnim najavama stručnjaka, u junu bi tromesečna vrednost euribora mogla da se nađe na nivou od 3,4 odsto.

Nedavno smo pisali o čitateljki našeg portala Dragani P, koja je jedna od građana Srbije koji će se, ukoliko se ove prognoze ostvare, naći u još nezavidnijoj finansijskoj situaciji.

Dragana je, naime, u martu prošle godine podigla kredit od 100.000 evra, sa rokom otplate od 15 godine i promenljivom kamatnom stopom vezanom za tromesečni euribor.

Foto: Privatna arhiva

Prva tri meseca, rata joj je bila 660 evra. Međutim, kako je euribor konstantno rastao tokom prošle godine, u poslednjem obračunu rate, koji se desio 31. decembra, njena rata je iznosila čak 791 evro.

Ukoliko se prognoze stručnjaka obistine, a tromesečni euribor zaista dostigne nivo od 3,4 odsto, Draganina rata bi u junu mogla da se popne na čak 854 evra.

“Ne znam dokle će ovo više ići. Uveravaju da inflacija usporava, da će i kamate stati sa rastom, ali eto euribor će još skočiti. Samo čekam dan kada će mi rata doći na 1.000 evra. Nepodnošljivo je”, požalila se Dragana za naš portal.

Rastu kamata nije kraj

Iako su mnogi stručnjaci prognozirali da će rast kamata usporiti, budući da je i FED podigao kamatne stope za 0,25 odsto, što je najmanji skok u poslednjih 11 meseci, te da će Evropska centralna banka takođe posegnuti za ovom cifrom, to se nije desilo.

Dodatno, na sednici ECB je rečeno da se očekuje da se i na sednici u martu kamatne stope podignu i to ponovo za 0,5 odsto.

Ovo sve znači da građani naše zemlje koji su korisnici kredita u evrima još uvek neće moći da odahnu, budući da ih i u narednom periodu čeka rast euribora, a samim tim i mesečne rate.

Ipak, nemoguće je precizno predvideti šta će se tačno dešavati sa kamatama u narednom periodu, naglašava za Nova.rs profesor na Beogradskoj bankarskoj akademiji Zoran Grubišić.

Zoran Grubišić, profesor Beogradske bankarske akademije
Zoran Grubišić Foto: N1

„Jako je teško prognozirati dalji razvoj situacije. Američki FED je, recimo u boljoj poziciji od Evropske centralne banke – ima bolje prolazno vreme i niža inflaciona očekivanja“, prokomentarisao je Grubišić za naš portal.

Predsednik Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić, sa druge strane, smatra da se nakon marta može očekivati usporavanje rasta kamatnih stopa, kada njihova povećanja ne bi trebalo da budu iznad 0,2-0,25 odsto.

„Ovo je godina stabilizacije. Inflacija se smanjuje, ali neće se još vratiti na neki prihvatljiv nivo, to se može očekivati tek za jedno 8-12 meseci, dakle 2024. godine“, navodi Vasić.

Vladimir Vasić Foto: Nova S

On takođe ističe da to što kamate rastu za 0,5 procenata ne znači nužno da će i euribor toliko skočiti, ali da se svakako i u narednom periodu očekuje njegov rast.

Trenutne vrednosti euribora

Na dan 1. februar, prema najsvežijim podacima Evropske centralne banke u trenutku pisanja ovog teksta, vrednosti euribora bile su sledeće:

– nedelji euribor: 1,907 odsto

– mesečni euribor: 2,190 odsto

– tromesečni euribor: 2,483 odsto

– šestomesečni euribor: 3,009 odsto

– godišnji euribor: 3,414 odsto

BONUS VIDEO Ko ne mora, neka se kloni novih kredita

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar