Dubravka Đedović Negre Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC/ bs

Cilj države je da bude vlasnik Elektroprivrede Srbije (EPS), a profesionalni menadžment je ono za šta se zalažemo i on nema veze sa vlasništvom, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović.

Ona je gostujući na Radio-televiziji Vojvodine, istakla da sve što se razgovara o EPS-u treba da ide u korist države, a ne privatnika.

„Privatizacija EPS-a nije u planu, a novinari pišu nešto što nisu proverili. Sa Norvežanima smo pričali o tome da Norveška ima većinsko vlasništvo nad energetskim sektorom koje je državno, a pre 30 godina oni su učili od Amerikanaca. Sada su Norvežani deo profesionalnog menadžmenta u tim preduzećima“, rekla je Đedović.

Istakla je da nije tačno da se Norveška ne može porediti sa Srbijom, kada je energetika u pitanju, te da je njihova konsultantska firma Rystad, koja je izabrana za partnera u procesu reforme menadžmenta energetskih preduzeća u Srbiji, najreputabilnija na svetu.

„Tim profesionalaca iz Srbije će sigurno biti uključen u glavni tim, naravno da imamo puno naših ljudi koji su eksperti, ali nisu bitna imena i prezimena, nego da razmenimo iskustva. Kada država pregovara o osetljivim stvarima, ona klasifikuje šta će biti tajno, a šta javno. Nema ništa što je upitno ili problematično sa Norvežanima. Mi radimo već šest meseci zajedno, a ja očekujem prve rezultate u martu-aprilu 2023. godine“, navela je ministarka.

Kazala je da je mestu ministarke zatekla sektor koji joj je bio poznat, da je znala šta je urađeno, a šta treba da se uradi, kako bi taj sektor bio pokretač privrede i kako bi građani imali sigurnost u snabdevanju strujom i da će im kuće biti tople.

„Ocena energetskog sektora je jaka trojka. Napravili smo određene pomake, ali treba da težimo da imamo peticu. Ima puno problema, imamo stabilnu proizvodnju, imamo uvoz u toku zime, saniramo probleme, znamo šta treba da uradimo. Nije u redu zbog prethodnih ministara, a ni zbog vlade Srbije, da kritikujem rad u prošlosti. Ova kriza nam je pomogla da sagledamo potrebe za ulaganjem. Prioriteta je mnogo, ali 2014. godine imali smo prvo poplave, posle 2020. pandemiju kovida“, istakla je Đedović.

Ona je rekla da ne zna kada će doći do sledećeg poskupljenja struje i gasa, posle onog koje sledi 1. januara, te da se država vodi time da to bude održivo, korak po korak, uz povećanje plata i penzija, ali i reformisanja energetskog sektora.

„Inflacija nam je 11 odsto, struja ide gore osam odsto, gas nešto više, a plate i penzije rastu od 12 do 14 odsto. Energetika je motor razvoja, bez stabilnog snabdevanja ni privrednici ne mogu da posluju“, kazala je ministarka.

BONUS VIDEO: Dubravka Đedović o reformi energetskog sektora: Svaka promena je bolna ali moramo da podižemo cene

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar