Foto:Shutterstock

Narodna banka Severne Makedonije objavila je da je donela odluku o dodavanju srpskog dinara na kursnu listu, počev od 1. novembra.

Kako se navodi, Savet Narodne banke Severne Makedonije je 13. oktobra ove godine doneo Odluku o načinu utvrđivanja i objavljivanja srednjih kurseva, u kojoj je najznačajnije uključivanje srpskog dinara na kursnu listu Narodne banke.

Ta odluka će, precizira se, početi da se primenjuje od kursne liste formirane 1. novembra 2022. godine.

Pročitajte još:

„Uvrštavanjem srpskog dinara na listu valuta koje se mogu kupovati i prodavati na deviznom tržištu otvaraju se mogućnosti za pojednostavljenje ekonomske ;saradnje i podstiču se privredni subjekti da intenziviraju trgovinske i finansijske tokove između dve zemlje, imajući u vidu da je Srbija jedan od najvažnijih trgovinskih partnera naše države“, ističe se u saopštenju centralne banke Severne Makedonije.

Istovremeno, dodaje se, mogu se očekivati i povoljni efekti u podršci uslužnim delatnostima, s obzirom na to da je broj turista iz Srbije koji dolaze u Severnu Makedoniju značajan.

„Odluka da se srpska valuta uvrsti u kursnu listu dolazi u periodu produbljivanja bilateralne saradnje centralnih banaka dve zemlje i predstavlja koordinisanu reakciju na odluku Narodne banke Srbije da na svoju kursnu listu uključi i makedonski denar“, navodi se u saopštenju Narodne banke Severne Makedonije.

Bonus video: Ćulibrk – Za mene inflacija nije 13 odsto koliko je ona zvanično, već 25 odsto

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar