Prvi ćirilički domen ".срб" registrovan je pre ravno - 10 godina, 27. januara 2012. godine. Trenutno u našoj zemlji, kako za portal N1 navodi Dijana Milutinović, saradnica za marketing Registra nacionalnog internet domena Srbije (RNIDS), ima oko 2.500 registrovanih ćiriličkih domena.

Internet domen je sistem u kome se internet adrese vezuju za određene lokacije na Internetu, servere, sajtove, e-poruke.

„Naziv internet domena je vaša sopstvena internet adresa koju ste registrovali u okviru nekog internet domena, nacionalnog ili međunarodnog. On je sastavni deo veb adrese i adrese e-pošte i na taj način određuje vaš identitet na Internetu. U običnom govoru se najčešće koristi pojam ‘internet domen’ i kada se misli na ‘naziv internet domena’“, objašnjavaju u RNIDS-u.

Ćirilički domen „.срб“ postoji već deset godina. Na pitanje koji je profil korisnika ćiriličkog domena, Dijana Milutinović kaže da su registranti – različiti.

„Istini za volju, nazivi domena obično sadrže nazive brendova ili firmi na ćirilici. Najčešći su prehrambeni proizvodi, ali ima i brendova automobilske industrije, iz finansijskog, bankarskog sektora. Nazive domena na ćirilici imaju registrovani i telekom i kablovski operateri. Naravno, i institucije“, ističe ona.

Neke firme, kaže, koriste naziv domena na ćirilici za ćiriličku, a na latinici za verziju sajta na latinici.

„Načelno su registranti nacionalnih domena pravna lica, a isto važi i za .срб nazive domena. Nazive domena na ćirilici imaju i neke softverske kompanije koje ih koriste, recimo, za kampanje. Postoje i situacije kada se koriste za određene inicijative, recimo bukvar privatnosti i zaštite podataka o ličnosti. Ćiriličke nazive domena imaju i neke medijske kuće. Naravno, registrovani su i neki generički pojmovi, naјčešća lična imena ili prezimena i slično“, ističe Milutinović.

Na lokalu – lokalno

Kada je reč o stranim kompanijama, sagovornica portala N1 ističe da globalne kompanije imaju manir da na lokalnom tržištu komuniciraju sa nacionalnih, lokalnih domena.

„U Srbiji im je svakako prvi izbor za onlajn komunikaciju .rs ali neke registruju i .срб. Veliki broj njih registruje nacionalne domene i pre nego što dođe na određeno tržište, zbog zaštite reputacije brenda na internetu. Imali smo primere ugostiteljskog lanca koji je registrovao .срб naziv domena godinama pre nego što je počelo poslovanje u Srbiji. Jedna inostrana banka je pokrenula arbitražni postupak zbog naziva .срб domena. Značajan deo čine, iako ne najveći, inostrane kompanije koje posluju u Srbiji“, navodi Dijana Milutinović.

Interesovanje za registraciju ćiriličkog .срб domena bilo je, očekivano, najintenzivnije na samom početku, kada je omogućena registracija.

„U međuvremenu je broj registrovanih, a i obnova registracije prilično stabilan“, zaključuje sagovornica portala N1.

BONUS VIDEO: Ko ugrožava, a ko brani ćirilicu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar