Foto:EPA-EFE/Jacquelyn Martin

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek je rekao da će imunizacija početi najverovatnije u toku sledeće nedelje, da je jutros stiglo 4.875 doza vakcine, a da će u januaru stići još 20 do 21 hiljada.

Institut Batut je sačinio Akcioni plan, održali smo prvi sastanak nacionalnog koordinacionog tima za imunizaciju i u planu je priprema optimalnog operativnog plana za imunizaciju 2021, rekao je državni sekretar. Taj operativni plan ćemo naravno menjati u skladu sa prilivom vakcina i u skladu sa ciljnim grupama, dodao je Đerlek u intervjuu za N1.

„Vakcina je stigla i smeštena je u hladnjače na minus 80. Procedura imunizacije će krenuti čim dobijemo dozvolu od Alimsa (Agencije za lekove i medicinska sredstva), to je uslovna dozvola, očekujemo to do kraja nedelje i izvršićemo edukaciju zdravdstvenih radnika za vakcinaciju“, naveo je.

U toku dana ćemo znati ko će biti prvi ko će dobiti vakcine, 4.875 doza smo dobili danas, dodaje državni sekretar.  Najverovatnije u toku sledeće nedelje će početi imunizacija što je veliki uspeh za našu državu, istakao je Đerlek.

Upitan o tempu daljih nabavki, Đerlek je preneo da su predstavnici Alimsa rekli da očekujemo u januaru 20-21.000 doza, jer je data dozvola za taj uvoz. „To je za sada sigurno, a predsednik i premijerka su rekli da se vrše intenzivni razgovori sa Rusima oko Sputnjika V i sa Kinezima“. Đerlek je naveo da država čini sve da svoja obećanja ispuni, podsećajući na reči predsednika Aleksandra Vučića da će vakcina stići do kraja godine.

Probudi se/printscreen

On je naglasio da je Srbija jedna od retkih zemalja koja je dobila vakcinu protiv kovida u ovako kratkom periodu, dodajući da je time država pokazala da je na evropskom i svetskom nivou popravila svoj status „i da su nas naši prijatelji ispoštovali“. „Što znači da postoji velika verovatnoća da ćemo i u narednom periodu dobiti vakcine protiv kovida onoliko koliko bude potrebno da dođemo do kolektivnog imuniteta“, ocenio je Đerlek.

Na pitanje kako je Srbija došla do vakcina, Đerlek je, uz izvinjenje, rekao da nije kompetentan za ta pitanja. Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar