Dušan Borovčanin, direktor preduzeća "Ekspo 2027"
Dušan Borovčanin, direktor preduzeća "Ekspo 2027" Foto: TANJUG/STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Građani će do kraja godine moći da vide prve konture hala u kojima će biti organizovana Međunarodna specijalizovana izložba Ekspo 2027. u Beogradu, rekao je v.d. generalnog direktora Građevinske direkcije Srbije Boris Bjelica, a direktor preduzeća "Ekspo 2027" Dušan Borovčanin najavio je da se očekuje da u oktobru dobijemo i zastavu Ekspa, kada će početi pozivanje zemalja da učestvuju na izložbi.

Ekipa Tanjuga obišla je gradilište na kome dnevno radi između 500 do 1.000 radnika, a kako radovi budu odmicali broj radnika će se povećavati.

Rok za završetak zone Ekspa koji se prostire na 25 hektara je do septembra 2026. godine, a zona Nacionalnog stadiona prostire se na 32 hektara i predviđeno je da bude izgrađena do decembra iste godine, kao i Centar za vodene sportove.

Zona sa 1.500 stambenih jedinica treba da bude završena u trećem kvartalu iste godine, a gradi se i 12 kilometara saobraćajnica i druge prateće infrastrukture, a gradiće se i 18 kilometara pruge od Zemun Polja do stadiona.

Radovi na izgradnji Nacionalnog stadiona u Surčinu Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

Bjelica je rekao za Tanjug da se završava godinu dana kako su počeli pripremni radovi na izgradnji i dodao da GDS sprovodi pet projekata na ovom prostoru u ime Vlade Srbije i dodao da je Ekspo samo jedan od njih.

Objasnio da su prvo morali na toj lokaciji da nasipaju teren i urade konsolidaciju tla, da bi se podigli od nivoa podzemnih voda.

„Instalirani su šipovi, ukupno 1.650. Takođe i glavne grede i to je osnova i temelji objekata. Veliki broj čašica je takođe instaliran, a u te čašice idu stubovi. Postavljeno je 12 stubova, a najkasnije polovinom ovog meseca nastaviće se sa njihovim postavljenjem. Tako da ćete uskoro videti nove stubove. Konkretno, to je Hala broj 5, ona je najveća hala, visine 13 metara, površine 12.500 kvadrata. Pored nje tu će biti još šest hala, znači ukupno sedam i upravna zgrada. I to je taj centralni deo Ekspa“, navodi Bjelica.

Pored toga, dodaje, priprema se izrada idejnog rešenja za Nacionalni paviljon na površini od oko šest hektara.

„Jezgo Ekspa biće 25 hektara, sa svim pripadajućim sadržajima, parkingom i drugim površinama, mi govorimo o više od 50-60 hektara prostora za sam Ekspo. Planirane su određene muzejske postavke u okviru dela za Nacionalni paviljon, ali to je i dalje u razradi“, objašnjava on.

PROČITAJTE JOŠ

Bjelica dodaje da se radi i na pripremnim radovima za izgradnju Nacionalog stadiona i da se već vidi kontura kruga koja obuhvata šest hektara za stadion.

„Do sada je pobodeno oko 220 šipova u dubinu od 20 do 22 metra. I taj postupak se nastavlja“, rekao je on.

Kada je u pitanju izgradnja stanova, Bjelica objašnjava da je planiranje vrlo bitan deo projekta.

„Od oktobra očekujemo radove u toj zoni, koja se prosstire na devet hektara sa gornje strane celog kompleksa. Takođe, očekujemo da će radovi na izgradnji Centra za vodene sportove krenuti početkom 2025. godine“, rekao je on.

Bjelica ojašnjava da je ovo školski primer kako treba da se rade ovakvi projekti.

Radovi na izgradnji Nacionalnog stadiona u Surčinu Foto:Amir Hamzagić/Nova.rs

„Na površini većoj od 200 hektara udareni su upravo temelji na izgradnji linijske infrastrukture. Grade se dve velike napojne trafostanice. Niz distributivnih trafostanica, vodovod, kanalizacija. Mi smo naslonjeni već na postojeći autoput tzv. obilaznicu A1, a u blizini je i autoput Miloš Veliki. U planu je proširenje saobraćajne infrastrukture u široj zoni“, dodao je on.

Izuzetno je izazovno vršiti koordinaciju ovakvih projekata, ističe Bjelica, pogotovo što se radi jedna metoda planiranja u talasima i dodaje da nema nikakvih izazova kada je u pitanju radna snage i mehanizacija.

Bjelica je rekao za Tanjug da će ova zona biti jedan magnet koji će omogućiti da se ona i dalje širi.

„Napomenuo bih da je samo u poslednjih deset godina promet saobraćajnica u Srbiji dupliran, da je u Beogradu broj hotela sa 60 porastao blizu 90 i da se to i dalje razvija“, dodao je on.

Bjelica je naglasio da su projekti za Ekspo najveći program koji se realizuje u Srbiji u poslednih 30 do 40 godina.

Radovi na izgradnji kompleksa EXPO 2027 Foto:TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

Direktor preduzeća „Ekspo 2027“ Dušan Borovčanin rekao je za Tanjug da se u oktobru ove godine očekuje Izvršni komitet Međunarodnog biroa za izložbe (BIE), zatim i Generalna skupština, nakon čega bi trebalo da dobijemo zastavu Međunarodnog biroa i da od tog trenutka počinje i zvanično pozivanje zemalja da učestvuju.

„To je jedan ceremonijalni događaj u kojem mi predajemo elaborat BIE, a zemlje treba da ga usvoje. To je zapravo jedan prikaz kako će Ekspo 2027 izgledati. Nakon tog događaja šalju se pozivi zemljama na najvišem državnom nivou“, objašnjava on.

Kako je istakao, za sada postoji velika zainteresovanost zemalja da učestvuju.

„Prema nekim našim prvim preliminarnim procenama Ekspo 2027 u Beogradu trebalo bi da bude najposećenija specializovana izložba do sada, u kontekstu broja zemalja koje će učestvovati, a sasvim sigurno mi stremimo ka tome i da broj posetilaca, takođe bude rekordan“, rekao je Borovčanin.
To jedinstvena prilika, kako kaže, da građani Srbije i regiona tokom tri meseca kroz Ekspo posete ceo svet.

„Zemlje učesnice će uglavnom predstaviti novine iz svojih zemalja i to na više od 18 bina, kroz temu koja govori o igri, sportu i muzici. To je deo programa koji predstavlja sastavni deo tradicije, istorije i kulture svakog naroda. Sa te tačke gledišta mislim da će tematski deo izložbe, u okviru kojeg će se nalaziti i naš nacionalni paviljon biti posebno interesantan za posetioce“, objašnjava on.

Borovčanin kaže da će Ekspo trajati 92 dana i da će svaki dan biti drugačiji.

„Svaki dan jedna od zemalja učesnica slaviće svoj nacionalni dan. Tog dana je ta zemlja praktično glavna i čitav Ekspo je podređen toj zemlji“, rekao je on.
Borovčanin je ocenio da je čitava ideja i najveća korist, sa njegove tačke gledišta, to što će više od stotinu delegacija boraviti u Beogradu i u Srbiji i imati priliku da upoznaju našu zemljju, ali i da sklope poslovne, bilateralne i diplomatske saradnje sa Srbijom i drugima zemljama.

Specijalizvana izložba Ekspo 2027. biće organizovana od 15. maja do 15. avgusta 2027. godine i očekuje se da je poseti više od 2,5 miliona posetilaca.
Postavljanje šipova za izgradnju Ekspo kompleksa počelo je u februaru ove godine, čime je započeta izgradnja hala, a kamen temeljac za Nacionalni stadion, koji će imati 52.000 mesta, postavljen je 1. maja.

Podsetimo, Beograd je prošle godine na Generalnoj sednici Međunarodnog biroa za izložbe u junu u Parizu pobedio špansku Malagu, američku Minesotu, tajlandski Puket i argentinski Bariloče.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare