Foto: Antonio Ahel/ATAImages, Boris Pejovic/EPA-EFE, Dursun Aydemir / AFP / Profimedia

Vladimir Beba Popović, bivši šef Biroa za komunikacije u Vladi Srbije, a kasnije i neformalni savetnik Aleksandra Vučića, otvorio je pre manje od šest meseci firmu za konsultantske usluge “Kupola”. U Srbiji Popović ima još Institut za javnu politiku, koji je obučavao "mlade lidere" SNS, ali je dobijao i druge poslove od države od kojih je zaradio ogromne sume novca.

Beba Popović ne eksponira se mnogo u srpskoj javnosti, dugo je bio i van zemlje, ali je odlučio da intenzivira poslovne aktivnosti. Naime, on je 24. januara ove godine osnovao firmu „Kupola“ koja se bavi konsaltingom, a registrovan je kao preduzetnik.

Na sajtu Agencije za privredne registre piše da je delatnost “Kupole” ”konsultantske aktivnosti u vezi sa poslovanjem i ostalim upravljanjem”.

Ovaj upliv u biznis vode Popoviću nikako nije prvi, s obzirom na to da je još 2013. godine osnovao Institut za javnu politiku, koji je poznat po tome da je dobijao novac od Srpske napredne stranke i državnih firmi.

Foto:Nemanja Jovanović

Posao od Telekoma za potrebe SNS?

Popovićev “prvenac” – Institut za javnu politiku posluje u Beogradu, Podgorici i Ljubljani.

PROČITAJTE JOŠ

Institut je, kako je 2021. godine objavila Marinika Tepić, bila jedna od firmi koja je dobijla novac na mesečnom nivou od crnogorskog “Mtela”, inaće ćerke firme Telekoma Srbije, i to kako bi, po njenim rečima, u medijima podržavala vladajuću SNS.

Prema navodima Tepić, Popoviću je tako dato 407.000 evra.

„Mesečne apanaže u početku 3.300 evra 2017, a onda 6.000 evra mesečno u poslednjim mesecima 2021. godine“, rekla je Tepić.

SNS akademija

Institut za javnu politiku bio je angažovan i u čuvenoj Akademiji mladih lidera Srpske napredne stranke. Ovaj insitut na čelu sa Bebom Popovićem tokom 2019. godine stručno je usavršavao “mlade nade” aktuelnog režima.

Foto: Instagram/avucic

Prema izveštaju Državne revizorske institucije, Popovićevom instututu je za to isplaćeno oko 1,6 miliona dinara, odnosno oko 13.700 evra. Program su, kako se navodi, prošla 324 kandidata, a jedna od najsitaknutijih “Bebinih beba” te generacije je Luka Kebara.

Kako piše u dokumentaciji, oni su prošli trening za trenere, školu političkih veština, naprednu školu političkih veština i školu javnog nastupa i komunikacije.

Razlaz sa Vučićem?

Pre oko tri godine, 2021, Dragan Đilas objavio je da “se razilaze” Popović i Aleksandar Vučić. 

Iako njegova saradnja sa naprednjacima nikada nije do kraja razjašnjena, sam Popović je svojevremeno, gostujući u „Utisku nedelje“, rekao da mu je “Vučić partner kao Vlada Srbije“, te da se njegov Institut za javnu politiku, na čije je čelu, bavi poslovima koji su direktno vezani za rad Vlade – intenziviranje, pojačavanje i osnaživanje procesa evrointegracija”.

PROČITAJTE JOŠ

„Vučić me je poslednji put zvao pre nekoliko dana da me pita da li mogu da prisustvujem nekom sastanku koji ima veze sa nekim njegovim putovanjem u Brisel. Ja sam došao na sastanak, tema je bila šta smo mi uradili, a ono o čemu razgovaramo je, recimo, poglavlje 27 koje se tiče ekologije, te koje je to najkatastrofalnije poglavlje, a moj Institut radi neke projekte u vezi sa tim“, rekao je tada Popović.

Ubrzo su iz Vlade demantovali da imaju ikakav ugovor sa njim i njegovim institutom, dok je Aleksandar Vučić u intervjuu za Krik rekao da Popović nije njegov savetnik, ali da ga je nekoliko puta samoinicijativno posavetovao.

„Pozove i kaže: ‘Ej ovde obrati pažnju na ovo’. U sferi medijskih saveta, ništa više. I ja sam mu u to vreme na tome bio zahvalan“, rekao je Vučić.

Popović je takođe bio i šef Biroa za komunikacije u Vladi Zorana Đinđića. Konkretno, on je bio jedan od najbližih saradnika ubijenog premijera, kao i direktor izborne kampanje koalicije DOS. Na mesto šefa Biora za komunikacije postavljen je nakon izbora, a na tom mestu zadržao se do 2003. godine.

Zoran Đinđić Foto: EPA PHOTO EPA/SASA STANKOVIC

Popović je inače važio za čoveka bliskog Milu Đukanoviću, a u crnogorskim medijima se moglo pročitati da je reč o njegovom neformalnom savetniku.

BONUS VIDEO Skandalozni sadržaj na televiziji sa nacionalnom frekvencijom Željka Mitrovića: Kapetan Dragan na „Pinku“ branio ubicu Zorana Đinđića, tvrdi da nije kriv

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare