Foto: Printscreen/YouTube/TV Subotica/Nova.rs

Gradska uprava Subotice na čelu sa gradonačelnikom Stevanom Bakićem, sudeći prema ugovorima u koje je Nova imala uvid, bahato troši novac stanovnika ovog grada. Naime, gradonačelnik je svojeručno potpisao ugovor o korišćenju usluga hotela Prezident Palić u vrednosti od skoro osam miliona dinara. Zanimljivo je da je reč o hotelu koji je privremeno zaplenila država zbog sumnje da je u vlasništvu narko bosa Draka Šarića kome se sudi u Srbiji.

Četvrtog marta ove godine, Stevan Bakić koji je na čelo Subotice došao kao kadar Srpske napredne stranke, potpisao je prvi ugovor o pružanju ugostiteljskih usluga sa hotelom sa četiri zvezdice, „Prezident Palić“ na obali Palićkog jezera.

Ukupna vrednost usluge je 420.000 dinara sa PDV-om, i plaća se iz budžeta grada Subotice.

Šta se sve podrazumeva pod te usluge u ugovoru nije navedeno, ali jeste da precizirano da važi godinu dana ili do „utroška iznosa“ i da se ugovoreni iznos ne može menjati.

Međutim, samo četiri meseca kasnije, Bakić potpisuje aneks ugovora sa hotelom, zbog „povećanog priliva gostiju Grada Subotice i najavljenih poseta za koje je neophodno obezbediti ugovorene hotelske usluge“. Aneksom se, kako se navodi, ne menjaju jedinične cene, već samo ukupna ugovorena vrednost, zbog troškova koje Bakić „nije mogao da predvidi“.

Tako je vrednost hotelskih usluga promenjena na 720.000 dinara, odnosno povećana je za tačno 300.000.

PROČITAJTE JOŠ

Ceo ovaj posao ugovoren je bez javne nabavke, u direktnim pregovorima i dogovorima sa stečajnim upravnikom hotela. I tu se plaćanje hotelskih usluga ne završava.

Naime, u martu, samo pet dana nakon sklapanja prvog ugovora, Bakić je sklopio još jedan, sa istim hotelom.

Povod za sklapanje novog ugovora bilo je obezbeđenje smeštaja za goste, posetioce „manifestacija kultura od posebnog interesa za Grad Suboticu“. To je građane Subotice koštalo čak 7,2 miliona dinara.

Oba ugovora i aneks Bakić je sklopio sa zastupnikom hotela „Prezident Palić“, stečajnim upravnikom Vladimirom Žužićem. On je na to mesto postavljen 2010. godine kada je država preuzela upravljanje hotelom.

Stevan Bakić Foto: Printscreen/YouTube/TV Subotica

Naime, „Prezident Palić“ je u vlasništvu firme „Maestral tours“ iz Budve. Prema podacima Agencije za privredne registre, na zahtev Tužilaštva za organizovani kriminal od juna 2010. godine, privremeno je oduzeta imovina ove firme, jer je postojala osnovana sumnja da je proistekla iz krivičnog dela koje je izvršio Darko Šarić.

Darko Šarić
Darko Šarić Foto: E-Stock/Časlav Vukojči

Kako je svojevremeno pisao Radio slobodna Evropa, „Maestral tours“ pominje se u dve optužnice podignute protiv Šarića zbog pranja novca, a „Prezident Palić“ samo je jedan u nizu subotičkih hotela za koje se sumnja da su bili u njegovom vlasništvu.

840.000 za advokata, 720.000 za fotografa

Gradonačelnik Subotice je o trošku građana angažovao i fotografa. Početkom ove godine potpisao je ugovor sa firmom „Foto studio click production“, čiji je vlasnik, i drugi potpisnik ovog ugovora, Andrej Imrić.

U ugovoru se navodi da će fotograf biti dosupan Bakiću „24 časa dnevno“, uključujući i neradne i dane državnih praznika.

Bakić je ugovorom potvrdio da će, u narednih 11 meseci, Imriću isplaćivati oko 65.000 dinara mesečno, odnosno 720.000 godišnje. Poslednji ugovor u koji je portal Nova.rs imala uvid Bakić je sklopio sa advokatom Braniborom Jovičićem, u februaru prošle godine. Za savetovanje i usluge plaćen je 70.000 dinara mesečno, odnosno 840.000 godišnje – iz gradskog budžeta.

BONUS VIDEO Kuća Darka Šarića na Dedinju jutro nakon hapšenja

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare