Foto: Shutterstock/Emilija Miljkovic

Deset odsto domaćinstava sa najvećim primanjima u Srbiji u 2021. godini u proseku je mesečno trošilo 166.651 dinar, dok je 10 odsto domaćinstava sa najmanjim primanjima imalo šest puta manju prosečnu mesečnu potrošnju, odnosno 27.615 dinara.

Ukupna prosečna mesečna potrošnja domaćinstava u prošloj godini iznosila je 71.902 dinara, ali tek kada se vidi struktura potrošnje po decilima stiče se predstava koliko je velika nejednakost malog broja domaćinstava sa visokim prihodima i velikog dela populacije sa daleko manjim primanjima.

Prosečno domaćinstvo u Srbiji 34,3 odsto svojih rashoda daje za hranu i bezalkoholna pića. Ali prosek kao i obično malo govori o stvarnoj potrošnji.

Najsiromašnija desetina domaćinstava troši čak 45,5 odsto svojih budžeta na hranu i piće, dok je za najbogatiju desetinu to manje od 30 odsto potrošnje (29,2 odsto).

Istovremeno najbogatiji troše četiri puta više na hranu od najsiromašnijih.

Domaćinstva desetog decila troše prosečno 48.549 dinara mesečno na hranu, najsiromašniji troše tek 12.574 dinara.

Najveća relativna razlika u potrošnji između najsiromašinijih i najbogatijih je u transportu i obrazovanju.

Najsiromašniji troše svega 27 dinara mesečno po domaćinstvu za obrazovanje, dok najbogatijih 10 odsto domaćinstava (ukupnog broja ne samo domaćinstava sa decom) za edukaciju troši mesečno 3.207 dinara.

Takođe, dok najsiromašniji za transport izdvajaju 991 dinar mesečno, najbogatiji izdvajaju 18.565 dinara.

Opširnije čitajte na portalu Danas.rs.

BONUS VIDEO – Koliko inflacija poskupljuje slave

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar