Foto: Shutterstock

Prosečna penzija u Srbiji je mizeran 33.731 dinar. Zato neki građani koji mogu sebi to da priušte, već u tridesetim godinama počinju sa uplaćivanjem dobrovoljnog penzijskog osiguranja, kako bi obezbedili sebi dostojanstvenu starost. Zato smo proverili koliku penziju sebi mogu da obezbede oni koji svakog meseca tokom 20 godina uplaćuju 500, 2.500 i 5.000 dinara.

Privatni penzijski fondovi omogućavaju svojim korisnicima da uplaćuju novac prema sopstvenim mogućnostima, odnosno onda kada mogu i koliko mogu.

Koji su uslovi?

Što se tiče iznosa uplate, prema podacima privatnih fondova, najčešće je to oko 2.500 dinara mesečno. Taj iznos može da bude i veći i manji, izbor je na korisniku.

Osim toga, uplata može da se menja, odnosno jednom možete da uplatite 500 dinara, a drugi put 2.500 dinara. Koliki će iznos biti svakog meseca zavisi isključivo od izbora korisnika.

PROČITAJTE JOŠ

Takođe, uplate mogu da budu redovne, na mesečnom nivou, ili povremene, a korisnik može da prestane sa uplatama kada želi.

Postoji i ugovor o članstvu u penzijskim fondovima, koji se sklapa na neodređeno vreme, ali je uslov za isplatu penzije i definisan je zakonom.

Naime, sa isplatom privatne penzije može da se počne sa 58 godina života.

Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Korisnik sam bira na koji vremenski period će mu penzija biti isplaćena – može odabrati da to bude jednom mesečno, ali i neki drugi period.

Takođe, u privatne penzijske fondove mogu da uplaćuju i nezaposleni, s obzirom na to da, za razliku od državnih penzija, radni staž nije uslov za isplatu novca.

Korsnik može da povuče ušteđevinu odjednom, u gotovini, a porez u tom slučaju iznosi 20 odsto.

Druga varijanta je isplaćivanje određenih iznosa, primera radi jednom mesečno, sve dok celokupan iznos ne bude isplaćen.

Foto: Shutterstock

Inače, od prvog februara prošle godine, maksimalni iznos neoporezivih uplata u dobrovoljne penzijske fondove iznosi 6.541 dinar.

Takođe, privatna penzija je i nasledna, a korisnik prilikom potpisivanja ugovora treba da odabere osobu koja će, u slučaju njegove smrti, naslediti novac.

Kolika će biti privatna penzija?

Kao primer za računicu, odabrali smo tri iznosa mesečnih uplata fondu – minimalnih 500, prosečnih 2.500 i 5.000 dinara.

Izračunali smo koliko bi u ovim slučajevima iznosila privatna penzija, nakon 20 godina uplaćivanja novca. Kao period isplate penzije uzeli smo 15 godine plus prinos/dobit od 1,01 odsto ( ovaj iznos može da se menja, pa čak da ide i u minus).

Foto: Shutterstock/Nova.rs

Primer kada dobit bude do 5 odsto:

Foto: Shutterstock/Nova.rs

S obzirom na to da prosečna penzija u Srbiji, prema najnovijim podacima PIO finda od decembra prošle godine, iznosi oko 33.000 dinara, jasno je zbog čega se oni građani koji to sebi mogu da priušte, opredeljuju na uplatu kojom će uspeti da „pojačaju“ državnu penziju.

Naravno, treba biti spreman i na gubtike, s obzirom na to da, kao i svako ulaganje, i ovo nosi potencijalni rizik. Penzioni fond može da se suoči sa gubitkom, a tada su u problemu i njegovi korisnici.

Naime, fondovi sredstva koje uplaćuju korisnici dalje ulažu, uglavnom u obveznice, te postoji mogućnost da ta investicija ne bude uspešna, a tada, zajedno sa fondom, gube i korisnici.

BONUS VIDEO Penzionera sve manje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare