Kako da sam napraviš sredstvo za čišćenje mermera

Lifestyle 13. sep. 202111:30
Podeli:
mermer
Mermer, Foto: Arina Habich / Alamy / Alamy / Profimedia

U čišćenju mermera problematični su kiseli proizvodi, bili oni kupovni ili prirodni - jer ga mogu nagristi za svega nekoliko sekundi. Na primer, sirće, limun, izbeljivači, sredstva za uklanjanje rđe treba izbegavati.

Mermer traje dugo i izgleda predivno u domu, ali važno je znati kako brinuti o njemu i kako ga održavati. Kad čistite površine prekrivene mermerom, budite oprezni kako ga ne biste oštetili.

Sastavljen je vodič za sigurno čišćenje mermera, prenosi 24sata.hr.

Šta treba izbegavati kod čišćenja mermera?

Preveliki pritisak ili snažno ribanje mogu stvoriti ogrebotine ili oštećenja koja izgledaju kao da je površinu mermera nešto nagrizlo.

Problematični su i kiseli proizvodi, bili oni kupovni ili prirodni – mogu nagristi mermer za nekoliko sekundi.  Na, primer, sirće, limun, izbeljivači, sredstva za uklanjanje rđe… Alkalni proizvodi za čišćenje, takođe, znaju oštetiti mermer – amonijak, boraks, itd.

Izbegavajte i sva zrnasta, abrazivna sredstva za čišćenje ili grube sunđere.

PROČITAJTE JOŠ:

Kako sigurno očistiti mermer?

Koristite blaga, pH-neutralna, neabrazivna sredstva, poput deterdženta za pranje sudova. Na tržištu postoje namenski proizvodi baš za čišćenje mermera, ipak većina ljudi posegne za deterdžentom za pranje suđa jer im je to pri ruci.

Evo kako napraviti sredtsvo za čiščenje mermera: stavite nekoliko kapi deterdženta na mokru krpu ili pomešajte s malo tople vode u bočici s raspršivačem, pa time obrišite mermernu površinu. Imajte na umu da je potrebna vrlo mala količina kako bi mermer bio čist.

Previše sapunice bi samo ostavilo nekakav sloj na površini, a to ne želite. Nakon sapunjanja odmah isperite i osušite.

***

Bonus video: Reciklaža, razvrstavanje kućnog otpada

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Komentari

Vaš komentar