„Zver sa istoka“ preti Evropi, Britanija prva na udaru

Svet 11. jan. 202114:15
Podeli:
Foto:Ventusky.com/EPA-EFE/JULIEN WARNAND/EPA-EFE/BALLESTEROS

Evropa treba da se pripremi za sneg i polarne temperature tokom januara zahvaljujući drugom dolasku "zveri sa istoka".

Meteorolozi upozoravaju da se iznenadno stratosfersko zagrevanje razvija visoko iznad Arktika, a to je isti onaj fenomen koji je pre dve godine bukvalno okovao Britaniju snegom i ledom. To zagrevanje, koje se ne oseća na Zemljinoj površini, moglo bi da izazove ledene uslove kakvi trenutno vladaju na severu Skandinavije.

Foto:Ventusky.com

Pročitajte još:

„Stratosfera iznad Severnog pola se zagrejala. Taj proces je počeo 4. januara i rapidno se zagreva proteklih dana“, rekao je britanski meteorolog Kreg Snel.

To bi, navodi on, moglo da rezultira mećavama i ledenim temperaturama u Britaniji krajem januara i u februaru.

„Polarni vorteks mogao bi da potraje do dva meseca a hladnije, suvo vreme u Evropi može se očekivati u narednih 4 do 6 nedelja zahvaljujući slabijim zapadnim vetrovima sa Atlantika“, rekao je Miroru Sajmon Li, istraživač sa Univerziteta u Redingu.

Foto:Ventusky.com

Ledeno vreme već je pogodilo Britaniju. Ledena magla okovala je London i jugoistočne krajeve zemlje gde su temperature pale ispod nule, od minus 12 u Škotskoj do minus dva u Londonu.

U međuvremenu, oluja Filomena donela je delovima Španije jak sneg, a u polovini zemlje na snazi je crveni meteo alarm.

Prema pisanju lokalnih medija, snežna oluja u Madridu najjača je u poslednjih 40 godina. Državna meteoorološka agencija saopštila je da su snežne padavine „izuzetne i najverovatnije istorijske“.

Foto:EPA-EFE/Ballesteros

Upozorenja na sneg, izdata su i u Italiji i Hrvatskoj.

U Glini, koja je nedavno pogođena katastrofalnim zemljotresom, sneg uveliko pada a stotine ljudi koji su ostali bez krova na glavom, noć su proveli na otvorenom i u privremenim, neadekvatnim smeštajima.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar