„Zver“ iz Afrike hrli ka Evropi, čeka nas zastrašujući toplotni talas MAPA

Svet 11. avg. 202112:35 > 12:47
Podeli:
Foto:MetDesk

Zastrašujući toplotni talas širi se sa severa Afrike prema jugu Europe, napisao je sinoć na Tviteru škotski meteorolog Skot Dankan.

Dankan navodi da je u glavnom gradu Tunisa juče izmerena temperatura od vrtoglavih 49 stepeneni Celzijusovih, čime je srušen rekord. Prosečne temeprature u Tunisu u avgustu se kreću oko 30 stepeni, a juče je srušen rekord iz jula 1943. godine kada je izmereno 47.4 stepeni.

U utorak su rekordno visoke temperature izmerene i u severnim gradovima Bizertu i Bedži.

U nekim delovima zemlje su visoke temperature izazvale prekid električne struje jer su ljudi korišćenjem klima uređaja preopteretili električnu mrežu, a u nekim planinskim delovima Tunisa su izbili požari.

Danas se očekuju temperature od 40 stepeni.

„Ovo je samo početak strašnog toplotnog talasa“, napisao je, dodajući da je juče na Siciliji izmerena temperatura od čak 47 stepeni.

Dankan piše da sledi opak toplotni udar u Španiji.

Skot Dankan je škotski meteorolog koji živi i radi u Londonu. Radio je u raznim segmentima meteorološke industrije, a u poslednje vreme izrađuje vremenske prognoze i analitiku za tržište električne energije s velikim naglaskom na obnovljive izvore energije u Evropi.

Sve više pažnje posvećuje poboljšanju pružanja informacija o ključnim meteorološkim i klimatskim događajima za one koji nisu u naučnoj zajednici. Na Tviteru ga prati 48 hiljada ljudi.

Komentari

Vaš komentar