Zveckanje oružjem na istoku: Da li se stvarno sprema novi rat Rusije i Ukrajine

Svet 28. nov. 202108:33
Podeli:
Ruska vojska Ukrajina Rusija
Ruska vojska Foto:Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP

Ukoliko zaista dođe do rata između Rusije i Ukrajine, to bi označilo tragediju nepopravljivih razmera za Ukrajinu, Rusiju, ali i celu Evropu, ocenili su sagovornici "Nove", komentarišući navode ukrajinskih obaveštajnih službi o mogućoj invaziji koja je navodno planirana za početak naredne godine. Ipak, diplomate smatraju da do rata neće doći.

Pročitajte još:

Ukrajinska vojno-obaveštajna služba u javnost je iznela detaljne planove o navodnoj invaziji koju Rusija planira na ukrajinsku teritoriju. Napad bi se, prema informacijama ukrajinskih obaveštajaca odigrao u januaru ili februaru 2022. godine, a veliki broj trupa koje Rusija već šalje prema granici predstavljaju dokaz da će napad biti izveden „daleko većom snagom od onoga što je do sada viđeno u sukobu dve zemlje“.

Rat ne odgovara nikome

Diplomate Srećko Đukić i Jelica Kurjak, smatraju da do rata, ipak, neće doći.

„Rusiji treba untrašnja injekcija za angažovanje ljudi, da ih malo smiri zbog krize, sankcija od 2014. godine i korone. Mislim da ne bi trebalo da se poseže za drastičnim merama, znatiželja je zadovoljena time što je dato da Rusija sredi Lukašenka i napravi neki mir, Zapad to neće dirati. Bačena je koska da se glođe i da ljudi imaju čime da se zabave – rat sada ne treba tu nikome“, ističe Jelica Kurjak, ambasadorka Republike Srbije u Rusiji u periodu od 2008. do 2012. godine.

Ruska vojska Rusija Ukrajina
Ruska vojska Foto:Tanjug/AP Photo

Kada bi obe strane uložile u mir, koliko u rat, problema ne bi ni bilo, ističe diplomata Srećko Đukić.

„U današnjem svetu ništa nije isključeno, ali bih hteo da zdravorazumski kažem da se to neće desiti jer bi to bila tragedija nepopravljivih razmera za Ukrajinu, Rusiju i celu Evropu. Kada bi se u miroljubivo rešenje ukrajinskog problema ulagalo samo pola snaga u Moskvi i Kijevu, koliko se ulaže u svađe, rasprave, produbljivanje raskola i mogući rat – ukrajinski problem bi davno bio rešen“, ocenio je Đukić za „Novu“.

„Plan postoji, ali nije mogao da procuri“

Pročitajte još:

Sagovornici našeg lista ističu da rat obaveštajnih službi nije novost u svetu.

„Rat obaveštajnih sužbi nije ništa novo, objavljuju se veštački hibridni planovi. Ne mogu da kažem da planovi ne postoje, i sa jedne, i sa druge strane. To je rat raznih službi tih zemalja, ali i drugih koje su umešane u ukrajinski problem“, kaže Đukić, koji je obavljao funkciju ambasadora Republike Srbije u Belorusiji.

Plan ruskih obaveštajaca nije lako mogao da dođe u ruke suprotne strane, koja ga je i objavila, smatra Kurjak.

„Ne isključujem mogućnost da je plan napravljen i da postoji, ali da je mogao da procuri, to ne verujem. Rusija ima dobre vojne službe, ne verujem da je plan mogao da dospe u javnost tek tako. To su jako opasne stvari. Mislim da i Ukrajina tu igra svoju igru i tvrdi pazar zbog unutrašnjih problema. Oni su očigledno i sami narušili Minske sporazume na kojima su toliko insistirali“, istakla je ona.

Operacija krvavija od Krima

Prema mapi koju je objavila ukrajinska obaveštajna služba, ruske snage se infiltriraju duboko u Ukrajinu sa severa, istoka i juga. Ukoliko do invazije zaista dođe, to bi bila mnogo krvavija operacija od zauzimanja Krima 2014 godine, upozorili su agenti ukrajinske službe.

Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

Kremlj je poslao 92.000 vojnika na svoju zapadnu granicu i mogao bi da pokrene višestruku ofenzivu u januaru ili februaru, rekao je za „Military Times“ Kirilo Budanov, ukrajinski šef obaveštajne službe.

Budanov smatra da je prioritet Moskve povećanje unutrašnjeg pritiska na ukrajinsku vladu putem kampanja koje šire dezinformacije. Ipak, Rusija će pribeći vojnom napadu ukoliko taktika rata dezinformacijama ne dovede do promene vlasti u Kijevu.

„Žele situaciju unutar zemlje da učine što opasnijom i težom i izazovu promenu vlasti. Ako to ne mogu da urade, onda će vojne jedinice obaviti svoj posao“, upozorio je Budanov.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar