„Život kao pre pandemije koronavirusa neće više biti moguć“

Svet 31. maj. 202109:25
Podeli:
korona slabljenje obična prehlada
Foto: EPA-EFE/MASSIMO PERCOSSI

Austriski virusolog Kristof Štajninger ocenio je da život kakav je bio pre pandemije korona virusa neće više biti moguć.

PROČITAJTE JOŠ:

Sstajninger je, u izjavi bečkom dnevniku „Prese“, ukazao da se tokom primene epidemioloških mera promenila i psihologija ljudi.

„Nećemo nikada više prihvatiti da neko unese virus gripa u bolnice ili da desetine hiljade ljudi koje nisu vakcinisane, niti izlečeni od korone, ili testirane, mogu jedni pored drugih biti na koncertu. U takvim situacijama se više nećemo dobro osećati“, naglasio je ekspert Medicinskog univerziteta u Beču, prenosi Tanjug.

On polazi od toga da će se stanovništvo morati navići na „nove mere“, da vodi život koji u mnogome podseća na raniji život.

„Samo vakcinom nećemo moći držati pod kontrolom pandemiju“, upozorava Štajninger.

Virusolog kaže da je, po pitanju vakcinacije, još dug put pred Austrijom, jer je za sada sveta deset odsto stanovništvo potpuno imunizovano.

„Na tom putu moramo računati s novim mutacijama, koje mogu zaobići vakcinu. Nalazimo se u trci, u kojoj možda nećemo pobediti, iako sa vakcinama imamo ispravan instrument u rukama“, rekao je Sstajninger.

Za održivu borbu protiv pandemije, smatra, potrebni su i „drugi stubovi“, i ističe da su potrebni rutinski testovi za pristup određenim mestima, ali i utvrđivanje nivoa antitela, kako bi se više saznalo o statusu imuniteta stanovništva.

On je uveren da će obaveza nošenja maski još dugo ostati, pre svega u oblastima gde nije moguće držati distancu i gde je teško kontrolisati da li je neko vakcinisan, izlečen ili testiran, kao što su taksi, hoteli, ili javni prevoz.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram